Cameron Bukarestben: jó a szabad mozgás, de túl sokan jönnek

A nagy-britanniai románok „értékesek” és „jól integrálódtak”, de az Uniónak sürgős reformra van szüksége bevándorlásügyben.
Hirdetés

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke ezt a Klaus Johannisszal közösen tartott bukaresti sajtótájékoztatóján jelentette ki – persze kissé diplomatikusabb formában –, miután meglátogatta Románia elnökét a Cotroceni-palotában. David Cameron úgy fogalmazott: a „szabad mozgás elve” Európa egyik alapértéke, amelyet ő is támogat, de tudomásul kell venni, hogy ha ekkora tömegben érkeznek bevándorlók, az jelentős terhelésnek teszi ki a szociális ellátórendszert. „Nagy-Britanniában a migráció mértéke eléri az évi 300 000 embert, és ez nem fenntartható állapot, tehát sürgősen megoldásokat kell találnunk erre a helyzetre” – nyilatkozta a londoni kormányfő. 

A szigetországban élő román állampolgárok helyzetére Cameron és Johannis is kitért. Előbbi kiemelte a románok „értékes hozzájárulását” számos területen, utóbbi pedig azt hangsúlyozta, hogy a románok jól integrálódtak a brit társadalomba, és adófizetőkként hozzájárulnak a brit gazdaság fejlődéséhez.

Cameron világossá tette, hogy az Európai Uniónak sürgős reformokra van szüksége, és hogy Nagy-Britannia jövőjét egy megreformált EU-ban tudja elképzelni. Szavainak különös súlyt ad, hogy – brit sajtóértesülések szerint – amennyiben a brit miniszterelnök nem tudja átverni Brüsszelen a reformelképzeléseit, amellett fog kampányolni a tervezett népszavazáson, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Unióból. A Brüsszelnek és a társállamoknak megküldött javaslatcsomag vaskosan érinti a romániai munkavállalókat is: kiemelt helyen szerepel benne a legvitatottabb szigorítási terv is, amelynek alapján az EU-társállamokból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók négyévi munkaviszony után férhetnének csak hozzá a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez. 
 
Johannis a brit-EU kapcsolatról kijelentette: a szigetországnak az Unióban a helye. „Az Európai Unió erősebb Nagy-Britanniával, és Nagy-Britannia is erősebb az Európai Unió tagjaként” – fogalmazott. Cameron és Johannis egyébként nagy vonalakban egyetért a közel-keleti helyzetet, a biztonsági és határvédelmi kérdéseket, valamint a migrációt illetően: mindketten úgy gondolják, hogy a menekültáradat mérséklését elsősorban az okok orvoslásával kell elérni, a kibocsátó országok szintjén.
 
Johannis kiemelte, hogy 16 év után először látogat brit miniszterelnök Romániába. Cameron a bukaresti látogatása során lerótta kegyeletét a Colectiv klubnál, ahol virágot helyezett el a tűzvész áldozatainak emlékére.
 

Hirdetés