Sepsiszentgyörgyön is szolidaritást vállaltak Beke Istvánnal

Mintegy kétszáz fő gyűlt össze kedd délután az új főtéren. Meglátogatták a rendőrséget és a prefektúrát.
Hirdetés

Nagyjából kétszáz fős tüntetés zajlott kedd délután Sepsiszentgyörgy belvárosában: a helyiek így vállaltak szolidaritást a terrorizmus gyanújával letartóztatott Beke Istvánnal, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi szervezetének elnökével. 

Beke Istvánt december elsején vették őrizetbe, a gyanú szerint petárdákból házilag összeállított bombát akart volna robbantani Kézdivásárhely központjában Románia nemzeti ünnepén. Beke és társai a HVIM-ben azt állítják, csak hecc volt az egész, a robbantás tervezésével csak a titkosszolgálat éberségét akarták tesztelni, amelyről egyébként tudták, hogy lehallgatja őket.
 
A rendőrség, majd a prefektúra és az ügyészség előtt felvonuló sepsiszentgyörgyiek azt skandálták, amit egyébként a kézdivásárhelyiek is a napokban indult tüntetéssorozaton: „Beke Isti ártatlan”, „Hazug román hatalom, engedjétek szabadon”, illetve a „Hazug román média” – számol be a Székelyhon.ro portál.
 
„A románságot arra buzdítom, ne dőljenek be a román média uszításának, hanem olvassanak utána az információknak, s fogjunk össze, hogy véget vethessünk a gyűlölet hullámnak” – mondta a helyszínen a tüntetést kezdeményező Bedő Zoltán, aki szerint a titkosszolgálatok keltik a gyűlöletet az etnikumok között, hogy elvonják a lakosság figyelmét a gazdasági problémákról és a korrupcióról.
 
A Székelyhonnak elmondta, Sepsiszentgyörgyön minden nap szándékoznak tüntetni, amíg Beke Istvánt kiengedik. Erre a hétre már bejelentették a demonstrációkat, és ha kell, a jövő hétre is kérnek engedélyt.
 
Közben a Háromszéki Közösségi Alapítvány az Erzsébet-parkban gyűjtött adományt Beke István perköltségeinek fedezésére, ma közel ezer lej gyűlt össze.

Hirdetés