Mégsem lesz földgázlelőhely Váradon és Félixfürdőn

Erről kötött elvi megállapodást a két település önkormányzata, a kutatást végző cég, valamint az illetékes országos hatóság.
Hirdetés

A jelek szerint sikeresen lobbiztak az illetékesek azért, hogy a földgáz- és kőolajkutatások ne sodorják veszélybe a nagyváradi és váradszentmártoni – ide tartozik Félix- és Püspökfürdő – termálvíz-készleteket, és ezzel a fürdőturizmus. A nagyváradi önkormányzat most adott ki közleményt arról, hogy Ilie Bolojan nagyváradi, és Lucian Popuș szentmárton polgármester november 19-én találkoztak Mihail Danyilinnal, a Nis Petrol vállalat főigazgató-helyettesével, akivel megbeszélést folytattak az East West Petroleum Corp. és az Országos Ásványkincshatóság (ANRM) által kötött kőolaj-kutatási és -kitermelési szerződésről, mely az EX-3 Félixfürdő elnevezésű területet is koncesszióba adja a cégnek erre a célra.

A megbeszélésen a felek annak lehetőségeit elemezték, hogy lehetne Nagyváradot és Szentmártont kivonni az Ex-3 Félixfürdő kőolajkutatási területből, ugyanis a tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy a Nagyváradon és Szentmártonban található termálvíz altalajkincs jelentősen hozzájárul a gyógyturizmus fellendüléséhez ezeken a településeken.

A két elöljáró a fürdő- és egészségturizmus fontosságát emelte ki, ami jelentős bevételeket generál a helyi költségvetés számára, ráadásul nem csak termálvíz-kincs, hanem két természetvédelmi övezet is van itt, amelyek léte a termálvizektől függ, és amelyeket szintén károsodással fenyegetne egy esetleges kőolaj-kitermelés. Mihail Danyilin elismerte a termálvizek és a fürdőturizmus fontosságát a helyi és az állami gazdaság számára, ezért ígéretet tett arra, hogy az ügy megoldásáig el fogják kerülni Nagyvárad és Szentmárton településeket a kőolaj-kutatási munkálatok során.

December 2-án Ilie Bolojan polgármester találkozott Gheorghe Duţuval, az ANRM elnökével is. A megbeszélés eredményeképpen az ANRM vállalta azt, hogy a napokban megköti a szerződés.kiegészítést a NIS vállalat vezetőségével arról, hogy Nagyvárad és Szentmárton kikerüljön az említett kutatási és kitermelési övezetből.
 

Hirdetés