SZNT: uszítanak és hazudoznak a román hatóságok a „terrorügyben”

A szeku továbbra sem akarja kiengedni a kezéből a hatalmat – véli Izsák Balázs.A szeku továbbra sem akarja kiengedni a kezéből a hatalmat – véli Izsák Balázs.
Hirdetés

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) alkotmányellenesnek tartja azt a módot, ahogy a szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) eljárt a merényletkísérlettel gyanúsított Beke István ügyében.

Izsák Balázs SZNT-elnök vasárnap esti közleményében arra figyelmeztetett, hogy az ügyészség közleménye, melyben a román nemzeti ünnepen a vélt merényletkísérlet leleplezését bejelentette, „a Ceaușescu-diktatúra legsötétebb korszaka koncepciós pereinek nyelvét, szellemét eleveníti fel”. Izsák Balázs arra hívta fel a figyelmet, hogy Beke Istvánt már az őrizetbe vételkor vádlottként emlegeti az ügyészség, holott az eljárásnak ebben a szakaszában a jogi normák szerint csak gyanúsítottnak lenne szabad tekinteni.

Az SZNT elnöke idézi az ügyészségi sajtóközleménynek azt a részét, melyben a hatóság többek között arról értekezik, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) célja megakadályozni/hátráltatni a román hatóságokat az államhatalom gyakorlásában az „úgynevezett” Székelyföld területén, ez pedig Nagy-Magyarország helyreállítási folyamatának egyik szakasza. Izsák Balázs megállapította, mindez „nem több egy politikai uszító szövegnél, amelynek egyetlen következménye és feltehetőleg célja is a magyarellenes hangulatkeltés”.

Az SZNT elnöke arra emlékeztetett, hogy a Securitate körei mindig kísérletet tettek a magyar-román viszony megrontására, amikor Bukarestben egy hatalomváltás a demokrácia elmélyítésére és a jogállam megszilárdítására nyitott távlatot, esélyt adva ezzel a magyar-román közeledésnek is. „Az etnikumközti feszültségkeltés Dacian Cioloș kormányát és az államelnököt kívánja nehéz helyzetbe hozni, azt sugallva, hogy a magyar veszély felerősödik, ha nem a Securitate köreihez közel álló erők vezetik az országot” – állapította meg az SZNT elnöke.    

„Nincsen magyar terrorizmus, és semmiféle veszély nem fenyegeti Romániát sem Magyarország, sem az erdélyi magyarság részéről. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, akár közhatóság, sajtótermék vagy politikus, az hazudik” – jelentette ki Izsák Balázs.

Hirdetés

Hozzátette: Dacian Cioloş miniszterelnök ígérete, hogy vissza fogja állítani a bizalmat a közintézményekben, a magyarság számára is bizakodásra ad okot. „Ha a közhatóságok törvényesen, a jogállamiság követelményeinek megfelelően működnek, akkor nem uszíthatják egymás ellen az ország állampolgárait, és nem követhetnek politikai célokat, hiszen ezekkel sértenék a demokrácia alapértékeit, de Románia alkotmányát is” – áll az SZNT közleményében.

A bukaresti táblabíróság kedden harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének elnökét, akit az ügyészség merénylet előkészítésével gyanúsított meg. A szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) azt állította, hogy a kézdivásárhelyi férfi házi készítésű bombát akart felrobbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen. A 40 éves férfinál tartott házkutatások során azonban a hatóságok csak petárdákat találtak.
 

Hirdetés