Az állam hatalomgyakorlását akarták akadályozni Bekéék?

Az ítélőtáblának elég határozott elképzelései vannak arról, hogy mit akart elérni Beke István az állítólagos kézdivásárhelyi merénylettel.
Hirdetés

A bukaresti ítélőtábla, mely a terrorizmussal vádolt Beke István 30 napos előzetes letartóztatásáról határozott, hétfőn közzé tette döntésének indoklását. Ebben a társadalom békéjét és biztonságát kockáztató cselekedetnek nevezte Beke István merénylettervét, és a párizsi terrortámadásokkal összefüggésbe hozva annak lehetséges pszichológiai hatásairól beszél.

A táblabíróság úgy véli, hogy a Románia integritását megkérdőjelező vádlott pánikot akart kelteni a lakosság körben, mellyel a revizionista/szeparatista nézetek erdélyi népszerűsítésében szerepet vállaló Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom céljainak megfelelően a román állam hatalomgyakorlását akadályozta volna Székelyföld területén.

Mint ismeretes, a terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) egy november 10-i felvételt mutatott be, amelyen az hallható, hogy Beke István a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi szervezetének elnöke arról beszél vármegyés társaival, hogy hol robbantsanak bombát december elsején, a román nemzeti ünnepen. Beke István az elhangzottakról azt mondta, hogy „üres fecsegés”, „komolytalan beszélgetés”, „poénkodás” volt.

A bírák azonban nagyon is komolyan veszik az elhangzottakat. A bírói indoklásban továbbra is meghiúsított terrormerényletként hivatkoznak a DIICOT akciójára. Súlyosbító körülmény, hogy Beke István lakásán mintegy 400 pirotechnikai eszközt találtak. Ugyanakkor a bírák azt is számításba veszik, hogy képzettsége miatt a vádlott tisztában volt azzal a különösen nagy társadalmi kockázattal, amivel egy ilyen merényletkíséret jár, ezért akár 25 év börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Beke egyébként már közölte: fellebbezést nyújt be a bírói döntéssel szemben, melynek sorsáról a héten dönthetnek.  

Hirdetés