Tehetősek a Cioloş-kormány miniszterei

Van köztük olyan, aki jelentős vagyonnal büszkélkedhet.
Hirdetés

Van mit a tejbe aprítaniuk a nemrég hivatalba lépett, Dacian Cioloş vezette román szakértői kormány tagjainak: a miniszterek a hétvégén kezdték el feltölteni vagyonbevallásukat a kormány honlapjára, amiből kiderül, hogy a legtehetősebb közülük Costin Borc miniszterelnök-helyettes, a gazdasági tárca vezetője. Ő a nyilatkozat szerint 50 hektárnyi termőfölddel, egy 149 négyzetméteres párizsi lakással, egy szintén franciaországi hétvégi házzal, 19 ezer euró értékű ékszerrel és festménnyel, mintegy 1,5 millió eurós bankszámlával és 300 ezer eurónyi adóssággal rendelkezik. Emellett egy bukaresti háza és egy telke is van.

A tárcavezető egy idén vásárolt Volkswagen Golf márkájú autót vezet. Borc több cégnél is részvényes, a legnagyobb, 500 ezer eurós pakettje a Lafarge-nál van.

Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter egy 129 négyzetméteres bukaresti házat és egy 60 négyzetméteres lakást, egy 17 500 négyzetméteres mezőgazdasági földterületet, valamint egy 400 ezer eurós bankszámlát tüntetett fel vagyonbevallásában.

Mihnea Motoc védelmi miniszter és felesége, Iulia Motoc, aki jelenleg az Emberi Jogok Európai Bíróságának bírája, egy 100 és egy 128 négyzetméteres bukaresti lakással, valamint egy, Iulia Motoc édesanyjától ajándékba kapott, 200 négyzetméteres szinajai villával rendelkezik. 2014-ben hitelből egy 237 négyzetméteres házat vásároltak Franciaországban. Számos telek mellett egy Ford Fiesta, egy Jaguar X-Type és egy Mercedes személygépkocsija is van. Négy bankszámláján összesen 174 ezer euróval rendelkezik. Emellett 25 ezer euró értékben ékszereket, 15 ezer euró értékben pedig műtárgyakat is birtokol.

Hirdetés

Claudia-Ana Costea munka- és családügyi miniszter nevén egy 65 négyzetméteres bukaresti lakás szerepel, és egy, a Bukaresti Tudományegyetemtől kapott, 110 ezer lejes éves jövedelmet is feltüntetett – itt dolgozik tanárként.

Ciprian Bucur parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter egy 3600 négyzetméteres, örökölt telket, egy 2007-ben vásárolt Opel Astra személygépkocsit, valamint a képviselőház jogi szaktestületének titkáraként kapott 44 50 lejes jövedelmét tüntette föl vagyonbevallásában.
 

Hirdetés