Megnyirbálja a kormány az egyházak állami támogatását

Megvonják az ortodox egyház bukaresti pláza-katedrálisának építésére szánt összeget is.
Hirdetés

Elkészült a Cioloș-kormány jövő évi költségvetésterve, mely több pénzt irányoz elő oktatásra, illetve az egészségügyre, és kevesebbet templomok építésére. A kormány reményei szerint több bevétel fog származni az adókból, illetékekből, így a minisztériumok nagyobb költségvetésből gazdálkodhatnak, mint idén.

A költségvetés egyik nagy meglepetése, hogy nem szerepel benne az egyházak javára, templomok építésére vagy felújítására elkülönített összeg, így az ortodoxok által Bukarestben épített Nemzet Megváltásának Katedrálisa is elesik az állami támogatástól. Az előző két évben Pontáék mintegy 325 millió lej állami támogatást adtak az egyháznak az építkezésre, ezt most gyakorlatilag lenullázta a kormány. Ez azt jelenti, hogy a Román Ortodox Egyház kizárólag saját vagyonából és adományokból folytathatja a 100 millió eurós gigakatedrálisa építését. Legfeljebb a 2017-es költségvetés készítésekor lobbizhat ki magának újabb állami támogatást az ortodox egyház, de százmilliós nagyságrendű összeget már aligha kaphat.  

Dániel pátriárka reagálva a Cioloș-kormány tervére szombaton elmondta: a Román Ortodox Egyház hajlandó lemondani a papok állami fizetéséről és az adómentességről. Mindezt azonban ahhoz a feltételhez kötik, hogy az egyház kapja vissza az összes elkobzott vagyonát az államtól.  

 

Hirdetés