Szentgyörgyi kórház: nem volt etnikai diszkrimináció

A belső vizsgálat szerint nem küldtek haza senkit a romántudás hiánya miatt.
Hirdetés

Nem történt etnikai alapú diszkrimináció a sepsiszentgyörgyi megyei kórház sürgősségi osztályán, nem igaz, hogy egy román orvosnő hazaküldött volna egy beteget, mert az nem tudott románul – erre az eredményre jutott a kórház belső vizsgálata. Szakmai mulasztást nem találtak, és a beteg román nyelvtudás hiánya miatti elutasítása sem nyert megerősítést – közölte András-Nagy Róbert kórházmenedzser. Kifejtette, mindennemű nyelvi, etnikai vagy bármilyen megkülönböztetést elítélnek, ám ebben az esetben nem bizonyítható, hogy az történt.

Alina Braţu doktornő állítja, hogy ő csak azt mondta, nem érti, mit mond a páciens, nem küldte el, nem kérte számon romántudását. A beteg állítása szemben áll az orvoséval, nincs ahogyan igazságot tenni – mondta. A beteg összesen egy óra négy percet töltött a sürgősségen, rendesen kivizsgálták, ellátták, a perfúziót nem vehették le, amíg nem érkeztek meg a laboreredmények, ezért maradt ott hosszabb ideig – magyarázta a kórházmenedzser. Kitért arra is, hogy a beteg azóta sem nyújtott be panaszt, a sajtóból ismerték meg kifogásait, az alapján indították el a vizsgálatot.

A sürgősségen vannak gondok, kevés az orvos, és valóban nem mindenki tud magyarul, de örülnek, ha egy-egy brassói kolléga ügyeletet vállal, igyekeztek úgy megoldani, hogy mindig legyen legalább egy magyarul tudó asszisztens vagy orvos, hogy tolmácsolni tudjon a hasonló esetekben.
 

Hirdetés