Mészárlás Kaliforniában: 14 halott, 17 sebesült

A rendőrség üldözés után lelőtte a két támadót.
Hirdetés

Legalább 14-en meghaltak, 17-en pedig megsebesültek szerdán a kaliforniai San Bernardinóban, ahol két fegyveres tüzet nyitott egy fogyatékos embereket gondozó szociális intézményben.

A rendőrség lelőtte a két támadót, miután azok menekülni próbáltak egy autóval. A lövöldözés helyszínének közelében elfogtak egy harmadik, menekülni próbáló gyanúsítottat is, de az ő bűnrészessége még nem bizonyított. Az összecsapásban egy rendőr is megsebesült.

Jarrod Burguan, a San Bernardino-i rendőrség vezetője szerint az egyik fegyveres a 28 éves Syed Farook, állami alkalmazásban álló környezet-egészségügyi szakértő, társa pedig egy 27 nő, Tashfeen Malik, akivel vagy házasságban, vagy élettársi kapcsolatban élt.

A gépfegyveres, terepruhát viselő támadók – szemtanúk és rendőrségi feltételezés szerint hárman – a nap folyamán korábban a dél-kaliforniai San Bernardinóban egy fogyatékos embereket gondozó szociális intézmény konferenciatermén ütöttek rajta, ahol legkevesebb 14 embert megöltek, további 17-et pedig megsebesítettek.

Rendőrségi források szerint a konferenciateremben, ahol a megyei egészségügyi hivatal alkalmazottai tartottak bankettet, az incidenst megelőzően konfliktus alakult ki, amelynek következtében egy ember felindultan távozott. Szerda esti sajtótájékoztatóján a rendőrfőnök nem tudott határozott választ adni arra a kérdésre, hogy ez az ember tért-e vissza később felfegyverkezve.

Az incidensről Lisa Monaco belbiztonsági tanácsadó tájékoztatta Barack Obama elnököt. Obama a CBS televíziónak nyilatkozva ismételten a lőfegyverhez jutásra vonatkozó törvények megszigorítását sürgette. Egyebek között a vásárlók hátterének ellenőrzésére és egyéb ésszerű intézkedések bevezetésére hívott fel a tömegmészárlások kiküszöbölése érdekében.

Hirdetés

„A tömeges lövöldözések olyan rendszeressé váltak ebben az országban, amihez nincs hasonló a világban” – mondta.

Obama elnök a múlt heti, Colorado Springs-i lövöldözés után is hasonlóképpen nyilatkozott, rámutatva, hogy elnökségének hátralevő részében különös hangsúlyt fektet majd a problémára.

A 212 ezres San Bernardino mintegy 100 kilométerre keletre fekszik Los Angelestől.

Hirdetés