Az Anonymous Románia nyilvánosságra hozta Beke adatait

A rendszerkritikával békésen megfér az uszítás.
Hirdetés

Az Anonymous Románia nevű Facebook-csoport is beszállt a romániai terrorhisztibe: a csoport oldalán közzé tették Beke István Attila, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi vezetőjének telefonszámát és lakcímét, miután a terrorellenes ügyészség (DIICOT) és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) kedden világgá kürtölte, hogy terrorizmussal gyanúsítják a férfit.

Az ügy kapcsán – amelynek mind időzítése, mind körülményei, mind tálalása meglehetősen kétesek – az Anonymous – amely nemzetközi szinten rendszerellenes hackercsoportként vált ismertté – máris szert tett az érintett személyi adataira, és az ártatlanság vélelmét és a személyi adatok védelmére vonatkozó törvényeket nagyvonalúan figyelmen kívül hagyva nyilvánosságra hozta őket. Az egyik – azóta már eltávolított – bejegyzésben úgy kommentálták: „Annak a hazátlannak (eredetiben bozgor) a lakcíme és telefonszáma, aki december elsején bombát akart elhelyezni! Osszátok”.

Aztán újra felkerültek az adatok, már egy „enyhébb” kommentárral: „Ez az az egér, aki polgárháborúra uszított Magyarország és Románia között.”

Az Anonymous Románia Facebook-oldaláról érdemes megjegyezni, hogy azon kormány- és kapitalizmus-ellenes bejegyzések váltakoznak összeesküvés-elméletekkel és soviniszta-miszticista tartalmakkal.

A történtek nyomán Beke családja az életéért aggódik, a HVIM erdélyi szervezete ezért közölte: megbízottaik figyelik a családtagokat, még a gyerekeket is az iskolában.
 

Hirdetés