Előzetes letartóztatásban a terrorizmussal gyanúsított székely fiatal

Az illetékes hatóságok nem totojáztak. Közben a román hatósági illetékesek melldöngetve nyilatkoznak az igencsak furcsa „terrorügyről.”
Hirdetés

Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a bukaresti táblabíróság azt a magyar fiatalt, aki az ügyészség gyanúja szerint házi készítésű bombát akart felrobbantani kedden a román nemzeti ünnep alkalmából szervezett kézdivásárhelyi rendezvényen. A kedden éjfél után meghozott ítélet nem jogerős, de végrehajtandó, ezért rendőrségi fogdába szállították.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) illetékese szerint a titkosszolgálat régóta figyelte a magyar fiatalt. Ovidiu Marincea, a SRI igazgatójának a tanácsadója kijelentette: „mindig a látókörünkben volt (az őrizetbe vett fiatalember), egy pillanatra sem volt veszélyben a román állampolgárok élete vagy épsége”.

A Digi 24 hírtelevízió állítása szerint a házi készítésű bombát több mint 400 petárdából állították össze, és olyan szerkezettel látták el, amellyel távolról is működésbe lehetett hozni. A hírtelevízió közlése szerint a nyomozók katonai használatra szánt éjszakai látókészülékeket is lefoglaltak a gyanúsítottnál.

Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva az erdélyi magyar politikusokat is felelőssé tette a szélsőséges megnyilvánulások miatt. „Bátorította a szélsőségesen nacionalista elemeket az, ahogy egyes magyar politikai vezetők viszonyultak az évek során a nemzeti jelképekhez és Románia nemzeti ünnepéhez” – jelentette ki a prefektus. Szerinte szükség van arra, hogy a közösség számára példát mutató magyar politikai vezetők is változtassanak a hozzáállásukon.

Hirdetés

A kedden őrizetbe vett B.I.A.-t egyébként az ügyészség Bukarestbe szállította, ahol a bíróság dönt majd az előzetes letartóztatásáról. A fiatalembert a tavalyi román nemzeti ünnepen Kézdivásárhely főterén kitűzött gyászlobogók ügyében is vizsgálta az ügyészség, de végül ejtette az ügyet.

Kép: Romania Libera

 

Hirdetés