FRISSÍTVE – Digi 24: októberben tervelték ki az állítólagos merényletet

Bukarestben, ahol a HVIM köztudottan rendkívül aktív. Vagy mégsem? Ahány forrás, annyi verzió.
Hirdetés

Októberben kezdték szervezni a Kézdivásárhelyre tervezett állítólagos terrortámadást – állította szerdán a Digi 24 hírtelevízió saját, a nyomozó hatóságok köreiből származó értesüléseire hivatkozva.

A csatorna szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetői nem is akárhol, hanem Bukarestben, egy október 10-i találkozón döntöttek arról, hogy bombát robbantanak a városban a december elsejei román nemzeti ünnepen.

Ugyanakkor a Mediafax hírügynökség a terrorellenes ügyészség (DIICOT) közleményére hivatkozva azt írta: a találkozóra Kovászna megyében került sor.

A merénylet kitervelésének gyanújával kedden este előzetes letartóztatásba helyezett Beke István Attilára a Digi 24 szerint azért esett a választás, mert elektromérnök. A csatorna más források által meg nem erősített információkra hivatkozva azt állítja: a hírszerzés információi alapján terrorellenes nyomozó hatóság 400, 2-es és 3-as veszélyességi fokú pirotechnikai eszközt talált a házkutatások során. Ezek kapcsán azonban a HVIM közölte: szilveszteri petárdákról és születésnapi torára való tűzijátékokról van szó.

A „pizza” kódnéven emlegetett robbanószert egy szemétkosárba rejtették volna, és mobiltelefon segítségével, távirányítással hozták volna működésbe. Az állítólagos merényletet úgy tervelték ki, hogy azokat a Beke munkahelyéül szolgáló üzlet térfigyelő kamerái is rögzíthessék – közölte a nyomozás állítólagos eredményeire hivatkozva a Digi 24. A gyanúsított állítólag azt mondta, a bombát úgy is fel tudja robbantani, hogy sem ő, sem családja nem lesz városban.

Állítólag megbeszélték, hogy a robbantáshoz egy új mobiltelefont használnak, amelyet aztán megsemmisítenek, Beke pedig vásárolt is egy új készüléket a Rezistent telefon.ro webáruháztól.

Hirdetés

Íme egy állítólagos lehallgatott telefonbeszélgetés: „Megér egy próbát, nem tudhatod, ízlik-e a pizza, ha nem kóstolod meg. Legalább szerzünk egy kis tapasztalatot.” 

Beke ugyanakkor a Mediafax szerint nem ismert be semmit, ostobaságnak minősítve a vádakat.

 

Hirdetés