A spanyol alkotmánybíróság ismét keresztbe tett a katalánoknak

Csak a szokásos: elkaszálták a függetlenségi folyamat megindítását.
Hirdetés

A spanyol alkotmánybírák szerdai ülésükön egyhangú döntéssel semmisítette meg az önálló Katalónia létrehozásához vezető folyamat megindításáról szóló katalán parlamenti határozatot. A 11 tagú bírói testület döntésének indoklását később hozzák nyilvánosságra.

Az alkotmánybíróságnak április elejéig lett volna ideje arra, hogy döntsön az ügyről, a rendkívüli gyorsaságot a spanyol sajtó annak tulajdonítja, hogy december 20-án parlamenti választások lesznek Spanyolországban. A két nap múlva kezdődő hivatalos választási kampány egyik fő kérdése pedig épp Katalónia helyzete.

A katalán parlament november 9-én, a függetlenséget támogató pártok támogatásával fogadta el a határozatot, amely az önállóvá válás megkezdésének kimondása mellett azt is rögzíti, hogy a parlament nem veti alá magát az állami intézmények döntéseinek, különösképp a spanyol alkotmánybíróság állásfoglalásainak.
 
A spanyol kormány két nappal később az alkotmánybírósághoz fordult, mert alkotmányellenesnek tartja a határozatot. Egyúttal kérte a bíróságot, hogy figyelmeztesse a katalán vezetőket: amennyiben nem tartják tiszteletben a bíróság döntését, megsértik a törvényt, engedetlenséggel lesznek vádolhatók és felfüggeszthetik őket tisztségükből. (Ez 21 katalán köztisztviselőt érinthet, köztük Artur Mas hivatalban lévő katalán elnököt.)
 
Most tehát az a helyzet, hogy egy alkotmánybírósági döntés megsemmisített egy olyan parlamenti határozatot, amely eleve deklarálja, hogy nem veti alá magát az alkotmánybíróság döntésének.

Hirdetés