EU-török csúcs: megállj a migrációnak!

Kicsit sokba kerül az Uniónak a Törökországgal való megállapodás, de cserébe jelentősen csökkenhet a menekültáradat. Ja, és nem kötelező menedékkérőket befogadni.
Hirdetés

Zárónyilatkozatban fogadták el vasárnap az uniós és a török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozóján azt a közös akciótervet, amely a remények szerint megoldhatja a menekültválságot – és persze felgyorsíthatja Törökország uniós csatlakozását is. A helyzet úgy néz ki, hogy 

az EU gyakorlatilag megvette a törököket, méghozzá elég borsos áron: 

az Unió 3 milliárd  euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátásátát, és tesz jó pár komoly engedményt az uniós felvételre áhítozó országnak. Ennek fejében Törökország „erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezése érdekében”. 
 

Mit kapnak a törökök? 

• Az EU létrehozza azt a 3 milliárd eurós pénzügyi alapot (hogy lássuk az arányokat: ebből Magyarország például 18 millió eurót fizet), amellyel az unió a szíriai menekültek ellátásának javításához járul hozzá. 
 
• Vízumliberalizáció: 2016 októberétől a török állampolgárok unióba való belépését megkönnyítik.
 
• Újból megnyitják és elmélyítik az EU-tagjelölt Törökország uniós csatlakozásának folyamatát.
 

Mit kap az Európai Unió? 

• 2016 júniusában lép hatályba az EU-török visszafogadási egyezmény, melynek értelmében visszaküldhető Törökországba az a menedékkérő, aki az unió területén nem kapott menekültstátust. Aki nem jogosult a menekültstátusra, azonnal vissza kell küldeni a származási országba, és emellett hatékonyan kell fellépni az embercsempészet ellen.
 
• Törökország vállalta továbbá, hogy a határain keresztül illegális úton nem enged migránsokat az unió területére, és visszafogadja az onnan visszaküldötteket.
 
A török és uniós vezetők egyetértettek a tehermegosztás szükségességében, arról azonban nem született megegyezés, hogy milyen keretek és szabályok mentén történjen a tagállami és uniós áttelepítési rendszerekhez való hozzájárulás. Viszont: a zárónyilatkozatnak 
 

nem része az, hogy az uniós tagállamok között kötelezően szét kellene osztani a migránsokat. 

Erről a csúcstalálkozót megelőzően Németország mellett Ausztria, a Benelux államok, Svédország, Finnország és Görögország vezetői tanácskoztak Angela Merkel német kancellár kezdeményezésére, de – mint azt Merkel sajtótájékoztatóján közölte – konkrét számokról nem tárgyaltak.
 
A tizenegy pontos zárónyilatkozatban szerepel egyebek közt a terrorizmus elleni közös fellépés, a kül- és biztonságpolitikai párbeszéd megújítása. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint ezzel a megállapodással sikerül megállítani a migráció hullámait.
 

Hirdetés