A gyanús imahelyek veszélyeire figyelmeztetnek a romániai muzulmánok

Jóváhagyási jogot követelnek, nehogy elszaporodjanak a fundamentalista, dzsihadista eszméket hirdető helyek.
Hirdetés

A Romániában működő, ellenőrizhetetlen, gyanús, mi több, radikális fundamentalista eszméket hirdető muzulmán imahelyek veszélyeire hívják fel a figyelmet az országban élő muszlim közösségek szervezetei.

A Romániai Muzulmán Vallás Muftiátusa, a Török-Muzulmán Tatárok Demokrata Szövetsége és a Török Demokrata Szövetség közös közleményt adott ki, amelyben rámutat: a jelenlegi feszülét nemzetközi helyzetben veszélyt jelentenek a muftiátus engedélye nélkül működő imahelyek, amelyekben „ismeretlen” eszméket hirdetnek.

A szervezetek azt kérik a bukaresti kormánytól, hogy a jelenlegi feszült nemzetközi helyzet miatt szenteljen nagyobb figyelmet azoknak a problémáknak, amelyekkel a romániai muszlim közösségnek kell szembe néznie, mivel azok az egész társadalom számára súlyos következményekkel járhatnak, ha kikerülnek az ellenőrzés alól.

A közlemény rámutat: a gyanús vallási eszméket hirdető, engedély nélkül működő imahelyek jelentette problémára már korábban is felhívták a hatóságok figyelmét.

Hirdetés

A muzulmán szervezetek azt javasolják, hogy Románia kövesse Nagy-Britannia példáját, ahol bezárják azokat a muzulmán imahelyeket, ahol fundamentalista eszméket propagálnak. Emellett azt is kérik, törvényben szabályozzák a muzulmán imahelyek létrehozását, mivel álláspontjuk szerint minden egyház imahelyét csakis annak az egyháznak az engedélyével szabadna létrehozni, amelyhez tartozónak az hirdeti magát. Emellett a prédikációkat tartó személyeknek mind az illető egyház, mind az oktatási tárca engedélyét meg kellene kapniuk.

„Ily módon elkerülhetőek lennének az olyan helyzetek, amikor idegen vagy román állampolgárok a muzulmán közösség képviselőinek állítják be magukat, annak nevében beszélnek, és a román állami intézményeket semmibe véve szertartásokat vezetnek le” – mutatnak rá a közlemény szerzői, akik megjegyzik: mindezt azért tartották fontosnak jelezni, nehogy a franciaországi eseményekhez hasonló fejlemények következzenek be Romániában is, illetve hogy ne váljanak megbélyegzettekké a Dobrudzsában élő, muzulmán vallású törökök és tatárok.
 

Hirdetés