Püspöki intőt kapott a belvárosi református egyházközség

Természetesen a Farkas utcai templomban megtartott divatbemutató miatt. Az egyházközség elnöksége bocsánatot kért, a presbitérium meg elfogadta.
Hirdetés

A Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség elnöksége nyilvánosan is bocsánatot kért a gyülekezet presbitériumától a Farkas utcai templomban megtartott, meglehetősen nagy vitát kiváltó divatbemutató miatt. Fazekas Zsolt lelkipásztor elismerte, hogy hibát követtek el, mert nem kérték ki a presbitérium véleményét az ügyben. 

A presbiteri gyűlésen jelen volt Kató Béla püspök, aki – az Erdélyi Református Egyházkerület elnöksége nevében – elmarasztalta, illetve szóbeli intésben részesítette az egyházközség elnökségét, amiatt, hogy nem voltak elég körültekintőek és beengedték a rendezvényt a templomba, ezzel megbotránkozást keltve „a hívek és az egész magyar közösség körében” – tájékoztat a református.ro. (Kató Béla egyébként azt is elmondta, hogy azért nem szólalt meg eddig az ügyben, mert kórházban volt, műtötték, és most is „csak az eset súlyossága miatt” vesz részt az ülésen.)

Amennyire meg tudjuk ítélni a presbitériumi ülésről szóló beszámolóból, bár a templom használatáról elsősorban a presbitérium dönt, két presbiteri gyűlés között az egyházközség elnökségének nem kötelessége kikérni a presbitérium véleményét mindenben – csak akkor, ha úgy érzik, valami meghaladja a képességeiket. Ha viszont az elnökség rosszul dönt, viselnie kell a következményeket, most pedig – a püspök szerint – rosszul döntött, mert nem mérte fel, hogy egy divatbemutatónak nincs helye a templomban („már maga az a szó, hogy divat, a mi keresztyén életvitelünkben nem az első helyen áll”, idézzük).
 
A presbitérium egyhangúan elfogadta az elnökség bocsánatkérését, senki nem szavazott a fegyelmi eljárás beindítása mellett. Ezután azonban az elnökségnek mindig ki kell kérnie a presbitérium véleményét, amennyiben nem istentiszteleti alkalomra kérik a templomot helyszínként.

Hirdetés