Rejtői tengerésztörténet a skót partoknál

Totálkárosra zúzta a 130 méteres hajót a részeg tengerész.
Hirdetés

Zátonyra futtatta hétezer tonnás hajóját egy részeg orosz tengerész Skócia partjainál. A baleset még februárban történt, a vizsgálat eredményeit most ismertették.

A 129 méter hosszú teherhajó az észak-írországi Belfastból a norvégiai Skognba tartott 2015. február 18-án, amikor teljes sebességgel a sziklás partnak ütközött a skóciai Kilchoan mellett.

A hajó annyira tönkrement, hogy a javítással nem is próbálkoztak és leselejtezték.

A vizsgálat során kiderült, hogy a balesetet a szolgálatos tiszt okozta, aki a szabatos megfogalmazás szerint

„alkoholfogyasztás hatására figyelmetlenné vált”.

A 36 éves orosz tengerésztiszt a szolgálatba lépése előtt, a kabinjában telefonált egyet, amelynek nyomán nyugtalan lett és alkoholt fogyasztott.

Az ominózis telefonbeszélgetés elég nagy dilemma elé állíthatta a hajóst, akiben orosz létére végül mégis a tengerész identitás győzött és

vodka helyett fél liter rum elfogyasztásával igyekezett oldani szorongását.

Hirdetés

A baj akkor kezdődött, amikor a tiszt éjfélkor szolgálatba lépett és a rum hatása alatt tekergette a kormánykereket. Nem is volt képes korrigálni a hajó irányát, így szépen nekinavigálta a hétezer tonnás járművet a parti szikláknak.

Néhány órával a baleset után a tengerész alkoholtesztje 2,71 mg/ml-es eredményt mutatott, ami a nyolcszorosa a megengedett szintnek.

A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a hajón érvényes alkoholstop ellenére bőven volt szesz a fedélzeten, a legénység pedig gyakran meg is kóstolta a készleteket.

 

Hirdetés