Egy független képviselő hadat üzent az ortodox egyháznak

Remus Cernea törvény-kezdeményezésének célja, hogy ne fordítsanak több közpénzt az ortodox egyház gigantikus pláza-katedrálisának építésére.
Hirdetés

A politikus által kidolgozott tervezet szövege szerint 2007 óta a román kormány, Bukarest városvezetése, közhivatalok és intézmények több tízmillió euróval támogatták a Nemzet Megváltásának Katedrálisa építését, ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a kormány 2005-ben törvénytelenül ajándékozta az egyháznak azt a 11 hektáros, mintegy 180-200 millió eurót érő telket, amelyen elkezdték az istenháza építését.

Miközben az Európai Unió legszegényebb országaként Romániában nem jut pénz az oktatás, az egészségügy  fejlesztésére, illetve a szociális problémák megoldására, a kormány óriási összegekkel támogatja az ortodox egyház építkezéseit – szerepel a szövegben.

Cernea arra is emlékeztet, hogy a 2007-ben a populista és szélsőséges Nagy-Románia Párt kezdeményezésére, nem egységesen döntöttek a honatyák a katedrális építésének támogatása mellett. A független képviselő egy aláírásgyűjtést is elindított, amelyet 24 óra alatt már ezernél is több ember aláírt.

Az ortodox egyház a sajtó érdeklődésére azt reagálta a törvény-kezdeményezésre, hogy az állami támogatás nélkül aligha fejeződhetne be a katedrális építése.

Hirdetés