Az új tanügyminiszter megpecsételheti a Dottore sorsát

Emlékszünk még Victor Pontára? Mások is.
Hirdetés

Ismét terítékre kerülhet Victor Ponta plágiumügye, ehhez pedig csak az új oktatásügyi miniszter jóváhagyása hiányzik.

Marian Popescu, a Bukaresti Egyetem etikai bizottságának elnöke szerint a Ponta plágiumügyének kivizsgálásának részleteit tartalmazó dosszié az oktatásügyi minisztérium etikai bizottságánál van és csak elő kell venni. Ehhez nem kell egyéb, mint hogy Adrian Curaj miniszter állást foglaljon az ügyben – tette hozzá. Ha a miniszter jóváhagyja a Bukaresti egyetem etikai bizottságának jelentését, miszerint Victor Ponta doktori disszertációja plágium, elrendelheti a doktori cím visszavonását.

Noha a Bukaresti Egyetem jelentése szerint a disszertáció egyértelműen plágium, a legutóbbi négy – PSD-s – tanügyminiszter Ponta javára döntött – jegyzi meg a România Liberă napilap.

A Victor Pontát érintő plágiumbotrány 2012 nyarán robbant ki, amikor a Nature tudományos szaklap arról írt, hogy az akkori miniszterelnök doktori disszertációja plágium. Ennek nyomán az egyetemi okleveleket és címeket hitelesítő tanács megállapította, hogy Ponta valóban másolta disszertációját, Liviu Popakkori tanügyminiszter azonban feloszlatta a testületet.

Későb azonban a Bukaresti Egyetem is megerősítette, hogy Victor Ponta 297 oldalas disszertációjából 115 oldal egyértelműen másolat.

Hirdetés

Ponta ezt követően egy törvényi kiskapu kihasználásával tarthatta meg doktori címét: eszerint csak az oktatásügyi minisztérium közvetlen alárendeltségébe tartozó Országos Etikai Bizottság állapíthatja meg egy tudományos munkáról, hogy plágium-e vagy sem, a testület pedig eddig nem merte felettesére ráhúzni a vizes lepedőt.

Csakhogy Victor Ponta vizsga nélkül, doktori címe alapján lett a Bukaresti Ügyvédi Kamara tagja, így ha elveszíti doktori címét, a kamarából is kirúghatják.

 

Hirdetés