A visegrádi országok ifjúsága Kolozsváron gyülekezik

A találkozó fő témája a közép-kelet-európai identitás és együttműködés erősítése, sok-sok meghívottal.
Hirdetés

A II. Visegrádi Ifjúsági Konferenciát az európai ifjúsági fővárosban, Kolozsváron szervezi meg közösen a Fidelitas és a MIÉRT, november 19-22. között. A rendezvényen nyolc országból több mint száz meghívott vesz részt.

A csütörtök esti megnyitón Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, Böröcz László Fidelitas-elnök, Antal Lóránt MIÉRT-elnök és Geréd Imre, helyi önkormányzati képviselő, az RMDSZ ifjúságért felelős ügyvezető alelnöke köszöntötte a résztvevőket.

A sétatéri Kaszinóban megtartott megnyitón Mile Lajos arra ösztönözte a jelenlevő fiatalokat, merjenek távlatokban gondolkodni. Pont a „távlatok” miatt tartja hasznosnak a főkonzul, hogy a konferencia a visegrádi négyek – Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország – mellett a régió többi országára is kiterjeszti az együttműködést.

Böröcz László szerint „azok a baráti kapcsolatok, amelyek összekötik a jelenlévő szervezeteket egy sikeres és egységes közép-európai együttműködést vetítenek elő. Remélhetőleg a résztvevők között számos olyan fiatal van, aki néhány év múlva hazájában is fontos szerepet fog betölteni a közéletben”.

Antal Lóránt elmondta, hogy a konferenciának az alapküldetése a kooperáció erősítése, Geréd Imre szerint pedig a helyi fiatalok számos alkalommal megmutatták, hogy képesek megfelelni olyan kihívásoknak is, amelyekre a politika nem mindig tud választ adni.

Hirdetés

A II. Visegrádi Ifjúsági Konferencián a számos köszöntőn túl – Németh Zsolttól Emil Bocon át Kelemen Hunorig terjed a skála – lesz szó a kutatásról és az innovációról az Európai Unióban, a közép-európai identitás erősítéséről, a visegrádi országok biztonságpolitikai kihívásairól, illetve a kisebbségek „hídszerepéről”.
 

 

Hirdetés