Súlyos korrupciós vádak a tanúvédelmi hivatalnál

Tanúvédelem helyett nyaralásra, fiktív missziókra, karácsonyi disznóvágásra költötték a pénzt.
Hirdetés

Utazásokra, luxuscikkekre költötték a hivatal pénzét a tanúvédelmi hivatal egyes alkalmazottai, köztük az intézmény elnöke. Adrian Bărăscu intézményvezető mellett öt főfelügyelő és egy pszichológus is gyanúsított – derül ki a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) által közzétett dokumentumból. A DNA közleménye szerint a tanúvédelmi programban részt vevő egyes védett személyek kihallgatásakor kiderült, hogy a tisztségviselők magánutazásokat szerveztek a tengerpartra és a hegyekbe, melyekre – családjuk mellett – a vallomást tevőket is elcipelték ezzel veszélyeztetve kilétüket.

Miközben a tanúk számára létfontosságú az alaposan bebiztosított és felszerelt lakhely, sok esetben még az alapszintű körülményeket, mint például az orvosi ellátást, a lakbér vagy a rezsi kifizetését sem biztosították. Sőt, amennyiben elégedetlenségüknek adtak hangot, meg is fenyegették őket. Arra is volt példa, hogy azok a rendőrök kértek védelmi pénzt a tanúktól, akiknek az volt a feladatuk, hogy megvédjék őket.

A hivatal alkalmazottai rendszeresen magáncélra fordították a tanúvédelemre szánt, illetve fiktív akciókra kért pénzalapokat. Egyik esetben például karácsony előtt két hízót szállítottak levágásra a hivatal pénzén. Ugyanakkor „baráti” cégeket bíztak meg gyenge minőségű megfigyelő-berendezések beszerzésére. A hivatal azon munkatársait is zaklatták, akik nem vettek részt a törvénytelenségekben. Végül mégis ők voltak azok, akik feljelentést tettek ellenük.

A gyanúsítottakat harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték. A vád – egyebek mellett – bűnszervezet megszervezése és működtetése. Az ügyészek azt is vizsgálják, hogy milyen parlamenti képviselők érintettek. 

Hirdetés