Franciaországba készül utazni? Ezekkel jobb, ha tisztában van!

Utazás előtt olvassa el, mire figyelmezteti a román külügyminisztérium az állampolgárokat.
Hirdetés

A múlt heti párizsi merényletek miatt az ország egész területén szükségállapot és a legmagasabb terrorellenes készültségi szint van érvényben. Ez mindenkit érint, aki akár üzleti okokból, akár magáncéllal átlépi az ország határát. A román külügyminisztérium figyelmezteti az ott tartózkodó, vagy oda utazni készülő román állampolgárokat, mire figyeljenek oda.

Egyrészt a határátkelőhelyeken szigorították az ellenőrzéseket, ami miatt a repülőtereken, pályaudvarokon fennakadás alakulhat ki. Érdemes tehát időben elindulni, ha nem akarjuk az ellenőrzések miatt lekésni a járatunkat.

A biztonsági erők fokozott jelenlétére lehet számítani főként a középületek, az oktatási és kulturális intézmények, sportlétesítmények, valamint a kiemelt turisztikai nevezetességek körül. A fegyveres katonai járőrök szigorúan kezelnek minden olyan esetet, melyben közveszély esete merül fel. Gyanús személyeket házi őrizetben tarthatnak, ideiglenesen lezárathatnak bármilyen intézményt, közterületet, elkobozhatnak fegyvernek minősülő tárgyakat.

A külügyminisztérium arra kéri a Párizs környékén tartózkodó román állampolgárokat, hogy tartsák tiszteletben a hatóságok biztonsági előírásait, és legyenek körültekintőek, főleg a forgalmasabb helyeken, és kellő elővigyázatossággal közlekedjenek.

A bajba került román állampolgárok a párizsi román nagykövetségen jelentkezhetnek, a +33 (0) 68 07 13 729 és/vagy +33 (0) 1 47 05 07 55 telefonszámokon, illetve a paris.consul@mae.ro e-mailcímen.

Hirdetés

A közlemény végén felhívják a figyelmet, hogy az App Store és Google Play segítségével letölthető a Utazz biztonságban! elnevezésű ingyenes telefonos applikáció, mely hasznos tanácsokkal szolgál, ugyanakkor baj esetén lehetővé teszi a nagykövetség gyors értesítését.  

 

Hirdetés