Biztonságpolitikai szakértő: hibázott a francia hírszerzés

Ki hibázott? Hol? Mit? Mi várható? Tóth Tibor - azaz bloggerként használt nevén tiboru - biztonságpolitikai szakértő elmondta nekünk.
Hirdetés

Bízzunk a legjobb forgatókönyvben, de készüljünk fel a legrosszabbra – ez a véleménye a párizsi terrortámadások kapcsán Tóth Tibor Temesváron született, de Budapesten rendőri karriert befutott nyugalmazott rendőrtisztnek arról, hogy térségünkben előfordulhatnak-e hasonló merényletek. A szakember, aki manapság tiboru néven ismert bloggerként tevékenykedik – ő a Lemil című hadtörténeti és rendvédelmi blog alapítója – a magyar rendőrség tanúvédelmi programját vezette, a 90-es évek elején pedig másfél évig Párizsban is élt, és a Francia Köztársaság rendészeti ösztöndíjával ott is elvégezte a rendőrtiszti főiskolát. Eléggé behatóan ismeri tehát az ottani viszonyokat.

A merényletek miatt a francia hírszerzést is részfelelősség terheli,

a migránsválságnak pedig valószínűleg nincs köze a történtekhez – mondta el portálunknak.

„Ami a francia rendvédelmi szerveket és nemzetbiztonsági szolgálatokat illeti, az elkövetkezendő hetekben biztosan fejek fognak hullani. Az elmúlt 15 évben körülbelül századszor bizonyosodott be, hogy az emberi erőforrásokra támaszkodó hírszerzés (a HUMINT) elhanyagolása a technológiai módszerek (SIGINT, ELINT, COMINT) javára végzetes következményekkel jár. Az amerikai hibákat a franciák ugyanúgy elkövették, mint német és brit kollégáik: azt hitték, hogy az egyre szofisztikáltabb műholdak, telefonlehallgatások és totális böngészés-ellenőrzések pótolják a jó öreg informátorokat. És hát a párizsi elhárítást érintő, nem mindig a szakmaiság érdekeit szem előtt tartó átszervezések sem segítettek a helyzeten” – fejtette ki Tóth Tibor. Megjegyezte ugyanakkor:

a százszázalékos biztonságot egy százezres megyeszékhelyen sem lehet garantálni,

nemhogy egy hárommilliós metropoliszban, melynek 50 kilométeres vonzáskörzetében többen élnek, mint Magyarországon. 

Annak kapcsán, hogy a migrációs hullámnak lehet-e köze a merényletekhez, előfordulhat-e, hogy a migránsok közt terroristák is elvegyülhettek, elmondta: noha az interjú elkészülésének pillanatában még csak hézagos információk álltak rendelkezésre a pénteki párizsi terrorhullám előidézőiről, látatlanban és nagy összegben mert volna fogadni, hogy a nyolc fő közül legalább hat második-harmadik generációs francia állampolgárnak fog bizonyulni, akinek sok közük nincs a most Szíriából menekülők százezreihez.

„Az egyik elkövető holtteste mellett megtalált szír útlevél pedig akár szándékos dezinformáció is lehet, hiszen – tudomásom szerint – még nem kötötték össze egyetlen beazonosított terroristával sem. Mindenesetre ha ez igaznak bizonyul és a terrorcselekményekben olyan személy is részt vett, aki nemrégiben folyamodott európai menekültstátuszért, alapjaiban olyan

új menekültügyi helyzetet és közhangulatot fog eredményezni,

amit az Unió illetékesei (különösen Merkel kancellár) nagyon nehezen fognak tudni kezelni és kommunikálni. Személy szerint inkább az ISIS napokban elszenvedett katonai vereségei, valamint a lassan bár, de egyre jobban körvonalazódó ISIS-ellenes nemzetközi harcászati és hadműveleti összefogás lehettek a mozgatórugók. Máskülönben arról az ISIS-ről beszélek, amely elől a migránsok java része menekül, s amely nem egészen 24 óra elteltével magára is vállalta a merényleteket” – fogalmazott.

Hirdetés

„A nagy számok törvénye természetesen nem ismer kivételt: senki nem garantálhatja, hogy az Európába érkező száz- és százezrek között nem volt, nincs és nem is lesz terrorista, de továbbra is állítom:

hülyeség lenne az ISIS részéről ezt az utat választania,

ha merénylőket akar bejuttatni az Unióba. Megbízható források szerint eddig legalább 1200 francia állampolgár hagyta el az országot abból a célból, hogy valahol a Közel-Keleten ISIS-kiképzést kapjon, s közülük eddig legalább 250-en már visszatértek Franciaországba. De nem menekültként, tucatnyi határon keresztülgyalogolva, hanem fütyörészve, teljesen eredeti francia útlevéllel a zsebükben, kerülő utakon és repülővel” – mutatott rá.

Emlékeztetett: Franciaországban ma mintegy hatmillió muszlim él, ezért meglepő lenne, ha egy ekkora tömegből nem akadna pár tíz- vagy százezer egyén, aki elutasítja az európai normákat, önmaguk által kialakított fizikai és szellemi gettókban él és eszük ágában sincs asszimilálódni. „Azonban azt kijelenteni, hogy ők alkotnák a francia muszlimok többségét, szerintem nem lehet, mert egyszerűen nem igaz. És nem csak hogy nem igaz, de körülbelül annyira igazságtalan is, mint minden környezetvédőt megbélyegezni azért, mert egyes idióták vasszegeket vernek a kivágásra ítélt fák törzsébe azért, hogy a motoros láncfűrészt használó favágók munka közben megsérüljenek” – ecsetelte Tóth Tibor. 

Arra a kérdésre, hogy miért pont Franciaországban csaptak le, emlékeztetett:

Nyugat-Európában a legmilitánsabb muszlim közösség Franciaországban (ezen belül Párizsban) van,

s a mindenkori francia állam mindig is nagyon érzékenyen odafigyelt a lelkivilágukra, ráadásul az emberi és polgári szabadságjogok szülőföldjén a klasszikus (és sokak szerint hamis) „szabadság vagy biztonság” dichotómiából fenntartás és kompromisszum nélkül az elsőt választották. „Egészen máig, azt hiszem…” – jegyezte meg a szakértő.

Hirdetés