Cioloș listája: pár név már kiszivárgott

Milyen neveket varázsol elő a miniszterelnök-jelölt a romániai közélet „cilinderéből”?
Hirdetés

A román médiában megjelentek pénteken az első nevek, amelyek „biztosan” szerepelnek abban a kormánynévsorban, amellyel Dacian Cioloș miniszterelnök-jelölt jövő héten a bukaresti parlament elé járul bizalmi szavazásra.

A volt uniós biztos kedden kapott kormányalakítási megbízást Klaus Johannis államfőtől és gyakorlatilag már aznap este megkezdődött a találgatás arról, hogy kik lesznek az új technokrata kormány miniszterei. A megszellőztetett nevek mögött azonban

inkább az adott médiumok kívánságait, vagy éppenséggel félelmeit, mintsem jólértesültségét lehetett sejteni.

Az első „biztosra vehető” kormánytagot az állami Agerpres és a magánkézben lévő Mediafax Achim Irimescuban, Románia uniós képviseletének mezőgazdasági tanácsosában nevezte meg, akinek Cioloș állítólag a mezőgazdasági tárcát szánja. Hasonló módon több forrás is valószínűsíti Mihnea Moțoc londoni nagykövet hazahívását a védelmi miniszteri posztra. A többi miniszteri tisztség esetében legalább két-két nevet emleget esélyesként a sajtó, többen közülük Románia uniós intézményekben dolgozó szakértői.

Egyesek tudni vélik, hogy Cioloș az ügyvivőként hivatalban lévő Ponta-kormány egy-két tagját is átvenné.

Legtöbben azt valószínűsítik, hogy Cioloș az ideiglenes miniszterelnöknek kinevezett Sorin Cîmpeanu oktatási minisztert és Bogdan Aurescu külügyminisztert hagyná meg posztján. Míg előbbi megtartása ellen a RMDSZ-nek nem lenne kifogása, a román diplomácia jelenlegi vezetőjéről Kelemen Hunor elnök azt mondta: Aurescuról sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy „pártsemleges szakértő” lenne, hiszen a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje volt a választásokon.

A parlamenti pártok – a PSD és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt egyaránt – állítólag leginkább az igazságügyi miniszteri posztra esélyesnek tartott

Laura Ștefan, az Expert Forum korrupcióellenes szakértőjét kifogásolják.

Hirdetés

„Monica Macovei (volt igazságügyi miniszter, jelenlegi EP-képviselő) egy ártatlan csecsemő Laura Ștefan mellett” – idézte az Adevărul című lap az egyik PSD-képviselő aggályait. Az igazságügyi miniszteri poszton – amely az ügyészségi vezetők kinevezése és a korrupcióellenes harc tekintetében kulcsfontosságú tárcának számít – Raluca Prună, az Európai Bizottság szakértő, a romániai Transparency International volt elnökének neve is felmerült.

Dacian Cioloș a hévégére ígérte, hogy közzéteszi a kormánynévsort és azt is közölte, hogy nem változtat a kormány szerkezetén.

Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök korábban közölte: arra számít, hogy a parlamenti szakbizottságok hétfőn – esetlen kedden délelőtt – meghallgathatják a miniszterjelölteket és a két ház együttes ülése kedden délután szavazhat a Cioloș-kormány beiktatásáról.

Hirdetés