Dorin Florea szabadságharcot indít a kormány ellen a Somostető miatt

Mivel a környezetvédelmi tárca védetté akarja nyilvánítani az erdőt. A marosvásárhelyi polgármester viszont nagyszabású projekteket tervez oda.
Hirdetés

„Szabadságharcba kezdett Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere a kormány ellen, miután a környezetvédelmi minisztérium védetté akarja nyilvánítani a somostetői erdőt. A polgármester átiratban közölte a környezetvédelmi minisztériummal, hogy a somostetői erdőnek a Natura 2000 program keretében történő védetté nyilvánítása egy újabb miniszteri rendelettel önkényes és törvénytelen.

Florea azért írt levelet a környezetvédelmi tárcának, hogy közölje, elfogadhatatlannak tartja egy közmeghallgatás megrendezését a somostetői erdő védetté nyilvánításáról a Natura 2000 program keretében, miután egy korábbi, erre vonatkozó miniszteri rendelet kapcsán indított perben jogerős táblabírósági ítélet született a polgármesteri hivatal javára.

A bíróság részben hatálytalanította a 2011. évi 2387-es miniszteri rendeletet, emiatt ismét le kell folytatni a terület védetté nyilvánításához szükséges adminisztratív eljárást. A polgármester szerint mivel ebben az ügyben 2012-ben született jogerős bírósági végzés, a már hatálytalanított miniszteri rendelettel azonos közigazgatási irat kibocsátása semmisnek, a közvita megszervezése pedig önkényes, törvénytelen cselekedetnek, sőt visszaélésnek minősül.

„A bírósági végzések végre nem hajtása az új büntető törvénykönyv értelmében bűncselekmény” – tette hozzá Dorin Florea, aki szerint a szóban forgó terület védetté nyilvánítása ellehetetleníti az önkormányzat ide tervezett nagyszabású projektjeit.

Hirdetés

„Decentralizáció helyett Bukarest akar dönteni a tulajdonjogi és beruházásokat érintő kérdésekben, pedig az önkormányzatok joga meghatározni, hogy melyek a közösség érdekei és milyen irányba fejlesszék a településeket” – jelentette ki a városvezető.

 

Hirdetés