Országomat egy borért!

Nem fogják elhinni, mi okozott diplomáciai konfliktust Franciaország és Irán között. Államfői szintű találkozó marad el – pár palack nedű miatt.
Hirdetés

Most, hogy Románia megbízott miniszterelnökének egy francia borszakértő hölgy a felesége, megakadt a szemünk ezen az aprócska, de annál izgalmasabb híren. Aki járt már Franciaországban, tudja, hogy a franciák nem bírják elképzelni az ebédet egy pohár bor nélkül – és ennek a haladó hagyománynak a fenntartását akár diplomáciai konfliktus fejében is vállalják.

A muszlimokról viszont köztudott, hogy nem a bor a kedvenc italuk. Mi történik tehát, ha a francia és az iráni elnök munkaebédel? A józan paraszti ész azt mondaná, hogy az egyikük borozik, a másikuk nem – de ez nem ilyen egyszerű. François Hollande és Haszan Róháni jövő kedden találkozott volna Párizsban egy szolid munkaebéd keretében, de sajtóértesülések szerint a tervezett munkaebédet az iráni fél lemondta, miután a francia protokollnak megfelelően az ebéden a legjobb francia borokból szolgáltak volna fel, pedig az iszlám tiltja az alkoholfogyasztást.

Teherán azt kérte az Elysée-palota protokollosaitól, hogy egyáltalán ne legyen bor az asztalon. Az úr azonban a pokolban is úr: Franciaország a köztársasági hagyományokra hivatkozva elképzelhetetlennek tartja a kérés teljesítését. Azért nem tudnak eleget tenni az iráni kérésnek, magyarázták a franciák, mert az Elysée-palotában rendezett minden hivatalos ceremónián felszolgálnak francia borokat, akkor is, ha muzulmán vallásúak a vendégek. A borból természetesen nem kötelező inni.

Ettől még az iráni elnök elutazik Párizsba, de a gasztronómiának nem a francia kollégával együtt fognak hódolni. A borprobléma mellett eltörpülni látszik, hogy mellékesen olyan kérdésekről készül tárgyalni a két fél, mint a szíriai helyzet, az iráni nukleáris program és a terrorizmus elleni fellépés.

A franciáknak egyébként nem először gyűlik meg a bajuk az irániakkal borfronton: 1999-ben Mohammed Hatami akkori elnök elhalasztotta a látogatását ugyanezen probléma miatt.

Hirdetés

Bon appétit!

Fotó: Charles Platiau/AP/SIPA
 

Hirdetés