Lecsukták a Colectiv-tűz felelőseit

Most már mindenki 30 napos vizsgálati fogságban van: a klubtulajdonosok, az engedélyt kibocsátó polgármester és a tűzijátékot felszerelő cég tulajdonosa, pirotechnikusa.
Hirdetés

Szombat este a Bukaresti Törvényszék az ügyészek több előzetes letartóztatási kérelmét is jóváhagyta. Így 30 napos vizsgálati fogságba került 

  • Cristian Popescu Piedone, a fővárosi negyedik kerület polgármestere és a hivatal két alkalmazottja,
  • a tűzijátékot beszerelő Golden Ideas Fireworks Artists cég gondnoka, igazgatója és pirotechnikusa,
  • a Colectiv klub három tulajdonosa pedig november 3. óta van előzetes letartóztatásban.
 

Ezért felelős Piedone, a polgármester

Cristian Popescu Piedonét hivatali visszaéléssel és hamis okirat kiállításával gyanúsítják, akárcsak hivatalának kereskedelmi engedélyekért felelős osztályvezetőjét, Aurelia Iofciut, illetve az osztály alkalmazottját, Luminiţa Larisa Ganeát. Ugyanis ők állították ki, illetve írták alá idén január 14-én a Colectiv klub működési engedélyét, amelyért a klubtulajdonosok 2014. november 6-án fordultak a hivatalhoz.
 
A DNA szerint jogtalanul állították ki a működési engedélyt hivatalos tűzvédelmi engedély nélkül, mindössze a tulajdonosok személyes felelősségvállalását igazoló irat alapján. Az ügyészek a letartóztatási kérelemben azt írták, 2007 óta nem érvényes az a törvény, amely felmenti a tulajdonosokat a hivatalos tűzvédelmi engedély beszerzésének kötelezettsége alól, vagyis a polgármester és beosztottai egyértelmű törvénysértést követtek el, amikor a katasztrófavédelem szakengedélye nélkül állították ki a klub működési engedélyét, ezzel pedig vállalták a klub nem biztonságos működésének következményeit.
 
A törvény a 200 négyzetméteresnél nagyobb, közétkeztetéssel is foglalkozó kereskedelmi egységek esetében teszi kötelezővé a tűzvédelmi engedélyt a működési engedély kibocsátásához, a Colectiv klub pedig 425 négyzetméteres, amelyben a kiszolgálás 335 négyzetméteren zajlik.
 
A polgármesteri hivatal mellett a DNA iratokat foglalt le a fővárosért és Ilfov megyéért felelős katasztrófavédelmi felügyelőségnél is, hogy megvizsgálják, a katasztrófavédelem a törvénynek megfelelően végezte-e az ellenőrzéseket. A DNA katonai ügyészei külön dossziét nyitottak, amelyben a katasztrófavédelem alkalmazottjait vizsgálják, hogy nem követtek-e el szolgálati visszaélést vagy hivatali hanyagságot a tűzvédelmi engedélyek kibocsátásakor.
 
Az ügyészek megjegyzik, mivel a klubban több kulturális-művészeti esemény is zajlott idén, ezek résztvevőinek életét és testi épségét folyamatosan veszélyeztették. Mivel közétkeztetési tevékenységet is engedélyezett a klubnak, annak tulajdonosai ebből a tevékenységből 62 298 lejnyi illegális haszonhoz jutottak, számolták ki az ügyészek.
 

A Colectiv klub tulajdonosait,

Paul Ganceát, Alin Anastasescut és Costin Mincut gondatlanságból elkövetett emberöléssel és testi sértéssel gyanúsítják. A letartóztatásukat engedélyező bírósági döntés szerint a tragédiát előidéző feltételek zöme a klubtulajdonosoknak róható fel.
 
Az ügyészek szerint bár a tulajdonosok felelősségvállalási nyilatkozatban rögzítették, hogy tiszteletben tartják a 80 ülőhelyre vonatkozó felső határt, október 30-án mégis megengedték, hogy mintegy 400 fő menjen be a Goodbye to Gravity együttes koncertjére. 170-en szenvedtek égési sérüléseket, közülük 44-en hunytak el. 
 
Felelősek azért is, mert a klubnak nem volt több vészkijárata, és megengedték beltéri pirotechnikai eszközök felszerelését és működtetését olyan körülmények között, hogy tudták, a hangszigetelést biztosító anyag rendkívül gyúlékony.
 
A bíróság a következmények súlyossága miatt döntött kedden a tulajdonosok vizsgálati fogságba helyezése mellett annak ellenére, hogy mindhárman büntetlen előéletűek, teljes mértékben együttműködnek a nyomozó hatóságokkal, mélyen megrázta őket az eset, és megbánást tanúsítanak.
 

A pirotechnikust is emberöléssel gyanúsítják

Szintén szombaton, késő este döntött a bíróság a Colectiv klubba pirotechnikai eszközöket szállító és szerelő cég, a Golden Ideas Fireworks Artists két tulajdonosának, illetve pirotechnikusának a letartóztatásáról is, akiket pénteken állítottak elő az ügyészek.
 
Viorel Zaharia pirotechnikust, a cég alkalmazottját gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják, mivel úgy döntött a tűzijátékok beszereléséről, hogy megszegte az ide vágó törvényi és biztonsági előírásokat.
 
A cég többségi tulajdonosát és gondnokát, Daniela Niţát, illetve testvérét, a kisebbségi tulajdonos és cégigazgató Cristian Niţát azzal gyanúsítják, hogy olyan dokumentumokat próbáltak megsemmisíteni, illetve eltüntetni a cég székhelyéről, amelyek bizonyítékként szolgáltak volna a nyomozás során, hogy megnehezítsék és akadályozzák a nyomozást, illetve a pirotechnikus büntetőjogi felelősségrevonását.
 
A nyomozók a tragédia után rögtön lehallgatták a Golden Ideas Fireworks Artists  két tulajdonosának telefonját, így tudták meg, hogy Cristian Niţă, a cég igazgatóját a tragédia másnapján telefonon tájékoztatta a cég egyik alkalmazottja, milyen dokumentumokat töröljön a cég számítógépéről, hogy eltüntesse a cég által elkövetett szabálytalanságok nyomait.
 
Ugyanez az alkalmazott mondta el az ügyészeknek, hogy a cég csak szóban egyezett meg a zenekart menedzselő céggel a tűzijáték beszereléséről október 29-én, szerződést csak 31-én írtak volna alá. Ő írta meg szombaton, 31-én a szerződést, amelyet Daniela Niţă diktált neki.
 
A cégnek gyakorlatilag nem volt könyvelési nyilvántartása – árulta el egy másik alkalmazott az ügyészeknek –, ő maga pedig bepánikolt, ezért kezdte megsemmisíteni a dokumentumokat. Ugyancsak ő mondta el, hogy a beszerelt tűzijáték Bulgáriából származott.
 
Tanúvallomásokból kiderült, hogy Daniela Niţă az alkalmazottakra bízta, hogy ki megy el a klubba felszerelni a tűzijátékot. A két férfi egyike indította el a koncert első száma alatt az első, 30 másodpercig égő tűzijátékot, másikuk, a vallomást tévő férfi, csak állt mellette, nem volt teendője, tíz perc után pedig kiment a helyiségből, mert melege volt, és nem kedvelte a zenét.
 
Negyedóra után érzékelte, hogy áramlanak ki a nézők, akik betörték a kapu másik szárnyát, hogy szélesebb legyen a kijárat. Azt hitte, valamilyen konfliktus tört ki, ezért a bejárathoz ment, ekkor viszont már óriási mennységű füst jött ki, és a klub addig kiszabadult vendégeivel futni kezdett minél távolabb. Tíz méter után visszanézett, dörrenést hallott, és nagy lángot látott kicsapódni.
 
A bejárat mellett emberhalom alakult ki, más ottlévőkkel együtt igyekezett a sérülteket abból kimenteni, amikor a nevét kiáltotta a tűzijátékot elindító férfi. Észrevette, hogy az illető az emberrakás közepén fekszik. Másokkal együtt őt is ki tudták szabadítani, és távolabb a járdára fektették, majd a tanú visszament, hogy másokat is megpróbáljon megmenteni. 30 éve kollégája súlyosan megégett, de a kórházban stabilizálták az állapotát.
 
 
A címlapképe az áldozatok emlékére gyújtott gyertyák a kolozsvári Főtéren. Fotó: Erdély László

Hirdetés