44-re emelkedett a halálos áldozatok száma

Éjszaka hárman hunytak el a Colectiv klubban egy hete kitört tűzvész sérültjei közül.
Hirdetés

Éjszaka 44-re emelkedett a Colectiv klubban október 30-án egy koncerten kiütött tűz halálos áldozatainak száma. A bukaresti kórházakban további 46 ember életéért küzdenek az orvosok, 16 sérültet pedig hollandiai, belgiumi és ausztriai kórházakban ápolnak.

Két sérült a Floreasca kórházban hunyt el. Egyikük az Erasmus programmal Bukarestben tanuló törökországi diák, másikuk a Colectiv klub 26 éves pincérnője. Egy további személy az égési sérültek kórházában hunyt el. Szombaton kilencen hunytak el azok közül, akik kritikus állapotban voltak, ketten Hollandiában.
 
Ioan Lascăr orvosprofesszor szerint a kritikus állapotban lévőknél az ötödik nap után következik be a fordulópont, ez a legnehezebb időszak, ekkor lépnek fel a súlyos komplikációk a megégett légutakban. A Floreasca kórházban elhunytaknak gyakorlatilag a tüdeje szűnt meg működni. Az ilyen típusú komplikációk miatti halálozási arány 30 és 80 százalék közötti – mondta Ioan Lascăr, a Floreasca kórház plasztikai sebészeti osztályának vezetője.
 
Sorin Cimpeanu ideiglenes kormányfő szombaton közölte, hogy vasárnap Romániába érkezik egy francia, hétfőn pedig egy német orvoscsapat, hogy felmérjék egyes sérültek átvételének lehetőségét. Hozzátette, hogy a román kormány minden külföldi kórházakba küldött sérült kezelésének költségét, valamint egy-egy hozzátartozójuk külföldi szállásköltségét és ellátását fedezi, függetlenül attól, hogy milyen hosszú időszakról van szó. 
 
Az érintett bukaresti kórházigazgatókkal és az egészségügyi miniszterrel közösen tartott szombati tájékoztató végén Cimpeanu bejelentette: a sajtóértekezlet közben értesült arról, hogy Magyarország is felajánlotta segítségét.
 
A bukaresti Colectiv klubban október 30-án egy rockkoncerten használt tűzijáték pillanatok alatt lángra lobbantotta a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelését. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen meghaltak, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba.

Hirdetés