Erdélyben is utcára vonultak

A Főtéren csak pár tucatnyian állnak a Mátyás-szobor talapzatához helyezett gyertyák előtt. Csíkszeredában 300-an, Gyulafehérváron ezren emlékeztek.
Hirdetés

A bukaresti óriási tüntetés hatására Kolozsváron is kimentek nagyjából 25-30-an a Főtérre. A Mátyás-szobor elé helyezett gyertyáknál gyülekeztek, majd egy, A korupció öl! feliratú molinót feszítettek ki. 

Az utcára vonult fiatalok minden városban a Colectiv klubban történt tragédia áldozataira való megemlékezés mellett az ilyen tragédiákat lehetővé tévő hatósági közöny, hanyagság és korrupció ellen tüntettek.
 
Csíkszeredában mintegy 300-an gyülekeztek kedd este a közigazgatási palota előtt, románok és magyarok, fiatalok és idősek vegyesen. Több száz gyertyát és mécsest gyújtottak meg a Colectiv klubban pusztító tűz áldozatainak névsora és Adrian Rugină fényképe előtt. Ő volt az egyik, aki kijutott a lángra lobbant szórakozóhelyről, de visszament, kimentett másokat, végül ő maga már nem tudott kijönni. Klaus Johannis államfő post mortem kitüntette. Ma temették katonai tiszteletadás mellett Gyergyóhollón.
 
 

Piedone nu uita, te așteaptă DNA! #Piedone #Oprea #colectiv #Brasov #coruptiaucide

Posted by Mihai Codruț Nanu on Tuesday, November 3, 2015

 
Tüntetés Brassóban | Mihai Codruț Nanu videója
 
Brassóban több százan tüntettek Gabriel Oprea belügyminiszter lemondását követelve Bogdan Gigina motoros rendőr halála miatt. Cristian Popescu Piedone lemondását is követelték, közvetve őt tartják felelősnek a Colectiv klub tragédiája miatt.
 
Hat órakor gyülekeztek a Brassó megyei prefektúra előtt, ahol gyertyákat gyújtottak, majd a Tanácstérre vonultak. Itt nagyjából egy órán át skandáltak, majd a tömeg feloszlott. Több tucatnyian elundultak az egyetem aulájához, mások a prefektúra elé mentek vissza.
 
Ploieşti-en több mint 1500-an vonultak utcára, többségükben középiskolás diákok – írja a Mediafax. A hattól nyolcig tartó megmozdulásra hivatalos engedélyt is szereztek. A központi parkban gyújtották meg a gyertyákat, majd átvonultak a belvároson orvosokat éltető, illetve társadalmi megmozdulást sürgető feliratokkal.
 
Gyulafehérváron több mint ezren vettek részt a Colectiv-tragédia áldozatainak emlékére tartott szentmisén, majd csendben, égő gyertyákkal vonultak át a Forradalom Emlékművéhez, ahol elhelyezték a gyertyákat, és a himnuszt, illetve vallási énekeket énekeltek.
 
Címlapkép: Vizi @ Facebook

Hirdetés