Nem ússzák meg a Colectiv klub tulajdonosai

Gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával állhatnak bíróság elé. A tűzvész halottainak száma közben harmincegyre emelkedett.
Hirdetés

Nem ússzák meg a bírósági eljárást annak a bukaresti klubnak a tulajdonosai, amelyben péntek este kitört a tűzvész: gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított bűnvádi eljárást ellenük a román legfőbb ügyészség. Ha a vád megalapozottnak bizonyul, a tulajokat egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik.

Márpedig igencsak megalapozottnak bizonyulhat: a Colectiv klub ezelőtt egy évvel egy 80 ülőhellyel rendelkező terem üzemeltetésére kaptak engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól, miközben több száz fős koncerteket tartottak a létesítményben. (Az ok kézenfekvő: a örvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell külön tűzrendészeti engedélyt kérniük.)

A Colectiv klub három részvényesét hétfőn rendőrök vitték kihallgatásra a vádhatóság épületébe: érkezéskor egyikük sem volt hajlandó nyilatkozni az épület előtt várakozó újságíróknak. 

Közben, a friss hírek szerint, újabb sebesült halt bele sérüléseibe, ezzel hétfő estig harmincegyre emelkedett a bukaresti Colectiv klubban történt tragédia halálos áldozatainak száma. Ezt Gabriel Oprea, a belügyi tárcát is vezető miniszterelnök-helyettes jelentette be. A Mediafax hírügynökség szerint az utolsó olyan sebesültről van szó, akinek nem sikerült megállapítani a személyazonosságát.
 
Mint köztudott, pénteken tűz ütött ki egy bukaresti belvárosi klubban, az ott szórakozó több száz ember azonban nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen, öten pedig a kórházba szállításuk után meghaltak, 136 embert továbbra is égési sérülésekkel és füstmérgezéssel ápolnak a bukaresti kórházakban, közülük csaknem 30-nak az állapota életveszélyes.
 
(Címlapképünk a kolozsvári megemlékezésen készült, fotós: Szabó Tünde)
 

Hirdetés