Rohamrendőröket kellett bevetni az osztrák-szlovén határon

A migránsok erőszakkal próbálnak Ausztriába jutni. Az osztrákok egyre komolyabban gondolják a kerítést.
Hirdetés

Rohamrendőröket kellett bevetni csütörtökön kora este az osztrák-szlovén határon, miután néhány százan áttörték a két tábort elválasztó fémkordont – jelentették az M1 aktuális csatorna tudósítói a helyszínről.

Napnyugta utánra fogyott el az ott várakozók türelme. Azt tapasztalta, hogy az okozza a feszültséget, hogy az osztrák oldalon lassan megy a menekültek továbbszállítása. Autóbuszokkal, csak ötvenesével tudják továbbvinni az embereket. Ezért csütörtökön már grazi taxik is megjelentek a határoknál. A taxisok elmondása szerint egy út Bécsig 320-350 euró, ami átszámítva nagyjából 100-110 ezer forintnak felel meg – tette hozzá a tudósító.

Többen voltak a tömegben, akik hangszórókon arabul, illetve angolul próbálják nyugtatni az embereket, de a feszültség egyre nő. Csütörtök este Szlovéniában nagyjából négyezren várakoztak arra, hogy beengedjék őket Ausztriába.

Az osztrák külügyminiszter kiállt a kerítés építése mellett

Az osztrák külügyminiszter kiállt a szlovén-osztrák határszakaszon tervezett kerítés építése mellett és arról beszélt csütörtökön, hogy meg kell teremteni a közrend fenntartásához szükséges feltételeket ugyanúgy, mint ahogyan azt tömegrendezvényeken, koncerteken vagy tüntetéseken teszik.

A kisebbik koalíciós partnert, a konzervatív Osztrák Néppártot képviselő Sebastian Kurz szerint a kerítésre az unió külső határain lévő állapotok miatt van szükség.

Magyarországra utalva arra emlékeztetett: már hónapokkal ezelőtt ő maga is arról beszélt, hogy amennyiben nem oldódik meg az unió külső határszakaszain a helyzet, úgy egyre több állam próbálhatja majd maga orvosolni a problémát.

Lehet „rács” is

Hangsúlyozta: arról nem szeretne vitatkozni, hogy miképpen nevezzék ezt a létesítményt, amelyet szerinte akár „rácsnak” is lehetne hívni.

Hatalmas feladat előtt állunk nap mint nap – jelentette ki a belügyminiszter Salzburgban csütörtökön. A városban tartott menekültügyi konferencián az ugyancsak néppárti Johanna Mikl-Leitner elmondta: minden nap átlagosan 3-400 menekültkérelmet adnak be Ausztriában, tehát minden második nap egy kisebb falu lakosságának megfelelő számú embert kell elhelyezni.

Hirdetés

Werner Faymann osztrák kancellár még szerdán a kerítés kapcsán úgy fogalmazott: az nem kerítés lesz, hanem „kapu, oldalsó szárnyakkal.”

Hazaárulás miatt feljelentették Merkelt

Eközben Németországban több száz feljelentés érkezett a szövetségi legfőbb ügyészséghez Angela Merkel kancellár ellen az európai migrációs válsággal összefüggésben.

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes vádhatóság csütörtökön megerősítette a kancellár ellen százas nagyságrendben beérkező feljelentésekről szóló híreket. Csaknem 400 olyan büntetőfeljelentést tettek Angela Merkel ellen, amely az ország biztonságát érintő ügyekben illetékes legfőbb ügyészség hatáskörébe tartozik. A hatóság szóvivője a feljelentések tartalmáról nem nyilatkozott, de közölte, hogy valamennyit megvizsgálják.

A Focus című hírmagazin hírportálja (Focus Online) és a taz című berlini baloldali-alternatív lap beszámolói szerint a feljelentők mindenekelőtt hazaárulással vádolják a kancellárt.

A Focus Online gyűjtése szerint az egyik feljelentő azt írta, hogy Angela Merkel a Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradóra hozott döntésével veszélybe sodorta az alkotmányos rendet, és olyan állapotokat idézett elő, amely akár a németek testi épségét és életét is veszélyeztetheti. A feljelentő kiemelte, hogy a „harmadik világból származó, a (német) kultúrától idegen menekültek tömeges és a történelemben példa nélkül álló beáramlása” akár „teljes mértékben alááshatja” Németország alkotmányos rendjét.

A taz szerint nyilvánvaló, hogy a feljelentések özöne jobboldali radikális, populista csoportok tevékenységének tulajdonítható. Egy ismert jobboldali radikális portálon egy mintaszöveget is megjelentettek a feljelentők dolgának megkönnyítésére.
 

Hirdetés