Az elrabolt újságírók váltságdíjának ellopásával vádolják a volt államfőt

Vadim bosszúja a síron túlról is utoléri Băsescut?
Hirdetés

Három, Irakból tudósító román újságíró 2005-ös elrablása ügyében indul ügyészségi vizsgálat Traian Băsescu volt államfő ellen, miután a bukaresti 5. kerületi bíróság pénteken jóváhagyta a vádhatóság ez irányú kérését.

A volt államfőt a nemrég elhunyt Corneliu Vadim Tudor, a Nagy Románia Párt alapítója jelentette fel hat éve, azt állítván, hogy az államfő és Vasile Blaga akkori belügyminiszter elsikkasztott 4 millió dollárt a feltételezett – ám hivatalosan soha meg nem erősített –

12 millió dolláros váltságdíjból, amelyet az állam a feljelentő szerint kifizetett a túszok kiszabadításáért.

2005 tavaszán két hónapon keresztül az Irakban elrabolt újságírók és iraki kísérőjük sorsáért aggódott Románia: a túszejtők az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban közzétett videóüzeneteikben a román csapatok Irakból való kivonását követelték, és a túszok megölésével fenyegetőztek. A túszokat végül ismeretlen körülmények között szabadon engedték, de az ügy részleteit a hatóságok titkosították.

Utóbb a közvetítőként fellépő Omar Hayssam Romániában letelepedett szíriai üzletembert és a túszok iraki kísérőjét vonták felelősségre – húsz, illetve tíz év szabadságvesztésre ítélve őket terrorizmusért –, mivel állítólag ők szervezték meg a túszdrámát.

Időközben mindkét szökésben lévő elítéltet Romániába hozták, hogy letöltsék büntetésüket.

A Digi 24 hírtelevízió szerint a három éve ejtett ügyet csak azért akarja újranyitni az ügyészség, mert Băsescunak elnöki mandátuma idején mentelmi joga volt, és esetében nem tudták jogszerűen lezárni az aktát.

Hirdetés

A volt államfő ezzel szembe sértetten, de határozottan utasította vissza a vádakat. Úgy vélekdett, hogy egy politikai játszma áldozata, mely az ügyészek alacsony morális szintjéről tanúskodik. Ugyanakkor nehezményezte, hogy

a főügyész meg sem vizsgálta a vád megalapozottságát.

Băsescu az ügy újranyitása kapcsán azt is mondta, nem fedheti fel a nyilvánosság előtt a történet részleteit, és a – hírszerző szolgálatok által elrendelt – titkosítását sem állt jogában feloldani. Megjegyezte: számára és Románia számára is megalázó, hogy az ország (volt) államfőjét sikkasztással vádolják.

Hirdetés