Őrtüzet gyújtasz? Rád száll az adóhivatal!

Teljesen véletlenül most jutott eszébe az ANAF-nak pénzügyi ellenőrzést tartani a Székely Nemzeti Tanács háttérszervezeteinél. És ha már ott voltak, bírságoltak is.
Hirdetés

Pénzügyi ellenőrzést tartottak a román hatóságok annál a két székelyföldi egyesületnél, amelyek a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) legutóbbi tömegmegmozdulásának – Székelyföld határai kivilágításának – a szervezésében vállaltak szerepet, az egyiket megbírságolták – közölte csütörtökön az SZNT.

A román adóhivatal (ANAF) csalás elleni főosztályának Nagyszebenből kivezényelt ellenőrei szerdán ellenőrizték az Izsák Balázs SZNT-elnök által képviselt marosvásárhelyi Siculitas Egyesületet, és a Gazda Zoltán által képviselt sepsiszentgyörgyi Sepsireform Egyesületet. A Siculitas Egyesületet 10 ezer lejre (700 ezer forint) büntették meg, a Sepsireform Egyesület gazdálkodásában, egészen meglepő módon, nem találtak hibát.

A székely lármafagyújtás előtt ez a két szervezet fordult a közel 60, határ menti önkormányzathoz, illetve a megyei csendőrségekhez és rendőrségekhez, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően bejelentse a tiltakozó akciót.
 
Az SZNT közölte, a Siculitast azért büntették az ellenőrök, mert nem jelentett be a pénzmosás elleni hatóságoknál egy júniusban kapott magyarországi támogatást. A pénzösszeg átlátható és ellenőrizhető módon, banki átutalással érkezett az egyesület bankszámlájára. A Siculitas Egyesület élni fog a jogorvoslat lehetőségével.
 
A Székely Nemzeti Tanács a székelység közképviseleti testületeként határozza meg magát, ezért nem is rendelkezik jogi személyiséggel. Azokban az esetekben, amikor a román állam intézményeiben kell hivatalos iratokat letennie, a háttérszervezeteiként működő egyesületek járnak el a nevében.
 
Fotó: Veres Nándor/MTI
 

Hirdetés