Közösen használt autók a kolozsvári közlekedésben

Romániában elsőként Kolozsváron indulhat be a közautózás. „Bukarest nem elég civilizált ehhez” – mondja a vállalkozó.
Hirdetés

Az olyan nagyvárosokban, mint például Kolozsvár, nap mint nap tapasztalhatjuk, hogy nem egyszerű a közlekedés. Főleg, ha állandóan van egy olyan fontos útszakasz, melyet lezárnak, feltúrnak, bővítenek, stb. A tömegközlekedés lassú, a taxizás drága, a forgalmi dugók és az amúgy is drága parkolóhelyek hiánya miatt saját autóval furikázni sem kifizetődő. Marad a biciklizés vagy a gyaloglás. A mobilitási igények kielégítésére most

egy Romániában is teljesen újszerű közlekedési módot tesztelnek a kincses városban: ez a közautózás, avagy a car sharing.

A nyugati országokban már évek óta bejáratott ez a típusú közlekedési mód, mely egyszerre költséghatékony, környezetkímélő és gyors. Egy fiatal vállalkozó nyugati mintára szeretné meghonosítani Kolozsváron: az első ötven autó november elején már elérhető is lesz.

A koncepció lényege, hogy aki igénybe venne egy közautót, az egy alkalmazás segítségével jelezheti szándékát. Az alkalmazás pillanatokon belül megmondja, hol található a legközelebbi szabad autó. A használatba vétel is hasonlóképpen egyszerű: a kocsi ajtaja az applikáció segítségével automatikusan nyílik és zárul, a motor beindításához szükséges kulcsot egy speciális rekeszben helyezik el.

A Pony Car Sharing alapítója, Iulian Pădurariu azt ígérte,

az elektromos autók a város bármelyik pontjáról öt perc gyaloglásra elérhetőek lesznek.

A szolgáltatásra máris mintegy kétszázan regisztráltak. Az utazás költségét percekben mérik: egy perc körülbelül 1 lejbe kerül, de ez attól is függ, hogy a sofőr hogyan szeretne fizetni. Lehetőség lesz 60 napra érvényes 500 perces „előfizetéseket” is kötni.

Az ötletgazda szerint azért éri meg a saját autó használata helyett a közautókat választani, mert ezek után nem szükséges parkolódíjat, biztosítást fizetni, és tankolni sem kell. Ugyanakkor a karbantartás sem jelent többletköltséget. Elsősorban a rövid távokra ajánlják a közautók kölcsönzését.

Hirdetés

Iulian Pădurariu elárulta: tárgyalnak a városvezetéssel, hogy az önkormányzat ingyenes parkolóhelyeket alakítson ki a városban, mivel

nekik is érdekük, hogy csökkenjen a belváros forgalma.

A vállalkozó egyébként eredetileg Bukarestben szerette volna Románia első ilyen rendszerét kialakítani, de úgy vélte: Kolozsvár egy modernebb város, ahol a lakók civilizáltabbak, mint a fővárosban, és nem tart attól, hogy kárt tesznek a vadi új, elektromos autókban.

Fotó: Facebook.com/Pony Car Sharing

Hirdetés