Forradalmárok: szégyenletes a forradalom-dosszié lezárása

Hiszen bőven akad még kivizsgálni való.
Hirdetés

A temesvári forradalmárok felháborítónak és szégyenletesnek tartják, hogy a katonai ügyészség a múlt héten lezárta az 1989-es véres események aktacsomóját. Mint ismeretes, a katonai ügyészség nem indít nyomozást az 1989-es romániai forradalommal kapcsolatban, miután megállapították, hogy a feltételezett bűncselekmények egy része elévült, másik része meg sem történt.

Corina Untilă, a December 17-e Egyesület elnöke szerint „kár, hogy Románia nem akarja megtudni az igazságot” a forradalommal kapcsolatban és hogy „szégyenletes”, ami történt.

Petre Petrişor temesvári ügyvéd, aki 1989 decemberében felolvasta a temesvári forradalmárok követeléseit a pártszékház erkélyéről, úgy gondolja, hogy az utóbbi 26 évben ország vezetőinek nem volt érdeke az igazság kiderítése a forradalommal kapcsolatban.

Ioan Dolca, a Libertatea Egyesület elnöke szerint „nem lehet lezárni egy aktacsomót, amelyben több ezer halottról van szó”. Dolca szerint Temesváron többnyire tisztázódott, hogy ki lőtt a forradalmárokra, de Bukarestről nem mondható el ugyanez, különösen a december 22. utáni vérengzések felelőseire nem derült fény.
 

Hirdetés