A rettenetes füstölt kolbász, a gyilkos csülök és a vérszomjas dagadó

Azt mondják, azért eszünk, hogy éljünk. Nos, egyes kutatók szerint ez pont nem így van.
Hirdetés

Azt szokták mondani, hogy ami jó ebben az életben, az vagy tilos, vagy egészségtelen. Nos, kedves húskedvelők, gyászos hír következik: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató intézetének hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és „valószínűleg” a vörös húsé is. „Az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek” – mondta Christopher Wild, a kutatást végző lyoni székhelyű Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) igazgatója.

A végbélrák kialakulása és a feldolgozott húsipari termékek – például a virsli, a sonka, a kolbászfélék, a felvágottak, a húskonzervek és a húsalapú szószok – fogyasztása közötti kapcsolat egyértelmű, és valószínűsíthető a vörös húsok fogyasztása esetén is – állítják a WHO szakértői, akik a vörös húsok közé sorolják a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.

„Az IARC munkacsoportja megállapította, hogy a feldolgozott hús fogyasztása végbélrákot okozhat” – hangsúlyozta a tanulmány, amely szerint a hasnyálmirigyrákkal való kapcsolatot is vizsgálták, de az eredmények nem meggyőzőek. A vörös hús esetében pedig az eredmények nem kielégítően biztosak. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy fogyasztása és a végbélrák között van kapcsolat, ahogy a hasnyálmirigy- és a prosztatarák között is.

A témában született tudományos munkák összesítése alapján a szakértők úgy látják, hogy napi 50 gramm feldolgozott hús fogyasztása 18 százalékkal növeli a végbélrák kialakulásának kockázatát. A vörös hús esetén 100 gramm rendszeres fogyasztása 17 százalékkal növeli a veszélyt.

Ez a hír teljesen olyan, mintha a vegán állatjogvédők titkos földalatti szervezete rendelte volna meg. Persze nem akarunk összeesküvés-elméleteket kitalálni, de tényleg: vagyunk néhányan, akik nehezen tudnánk elképzelni az életünket töltött dagadó, paprikás lángolt füstölt kolbász vagy egy kiadós birka-, illetve pacalpörkölt nélkül.
Okés, azt mondják, hogy aki nem eszik húst, az akár százhúsz évig is elélhet.
Viszont százhúsz évig nem eszik húst.
 

Hirdetés