Az MPP-jelölteknek be kell iratkozniuk az RMDSZ-be

Már ha lesz közös lista a parlamenti választáson.
Hirdetés

Ismét az együttműködés lehetőségéről tárgyalt az RMDSZ és az MPP. A hétfőn, Kolozsváron tartott egyeztetésen az RMSDZ-t Kelemen Hunor elnök, Kovács Péter ügyvezető elnök, Nagy Zoltán területekért felelős ügyvezető alelnök, valamint az MPP részéről Biró Zsolt elnök, Simon Csaba alelnök és Kulcsár-Terza József háromszéki elnök vettek részt.

Az RMDSZ közleménye szerint „az egyeztetés során a romániai magyar közösség érdekérvényesítő képességének növelése, a két szervezet önállóságához és identitásához való joga, a 2014-es európai parlamenti választást megelőző protokollum pozitív eredményei, és a magyar közösség képviseletének maximalizálása,

a megállapodás irányait kijelölő elvek

megvitatása volt napirenden”.

A találkozón egyetértettek abban, hogy keresni kell a lehetőséget a jövő évi két választáson való közös munkára. Az önkormányzati választások vonatkozásában jogi szempontból több együttműködési lehetőséget is beazonosítottak, a parlamenti választások esetében a partnerség kizárólag az RMDSZ listáján történhet meg.

Ez azt jelenti, hogy ha az RMDSZ és az MPP közös listán indul a parlamenti választáson,

az MPP jelöltjeinek le kell mondaniuk párttagságukról

Hirdetés

és be kell iratkozniuk az RMDSZ-be.

A választási programot egy közös munkacsoport dolgozná ki. Az önkormányzati választásokra való jelöltállítási szabályzatot az SZKT november 7-i ülésén fogadják el. Ezt követően írhatják alá a megállapodást az RMDSZ és az MPP között.

(közlemény)

Hirdetés