Băsescut pártelnökké választották

Bekövetkezett az elkerülhetetlen. Megint nekiáll legyőzni a „rendszert”.
Hirdetés

Hivatalosan is a védnökségével alakult Népi Mozgalom párt élére állt Traian Băsescu volt államfő: a politikai alakulat szombaton elnökévé választotta a pártba két hete belépett politikust.

A pártot Népi Mozgalom Pártja (PMP) néven két éve szervezték meg az akkor még államfő Băsescu legközelebbi hívei, miután korábbi pártja, a Demokrata Liberális Párt (PDL) már nem volt hajlandó követni az államfő útmutatásait. A PMP mostani kongresszusán Népi Mozgalomra (MP) egyszerűsítette a párt nevét, és Eugen Tomac eddigi elnököt ügyvezetővé választotta.

A PMP korrupciós perekbe bonyolódott első elnöke, Elena Udrea, aki miatt Băsescu hátat fordított a PDL-nek, nem jelöltette magát semmilyen tisztségre.

Băsescu Az én Romániám című pártelnöki programjában Románia korszerűsítésének folytatását ígérte. Azt mondta, azért tér vissza a pártpolitikába, mert két elnöki mandátuma alatt nem sikerült végleg legyőznie, csak megrendítette a „rendszert”.

„Erkölcsi kötelességem, hogy a párt mellett maradjak, mindaddig, amíg a régi rendszer képviselői nem fogják többé befolyásolni a gazdasági és társadalmi életet, de főleg a politikai döntéseket” – jelentette ki a volt államfő.

Hirdetés

A csaknem ötezer küldött részvételével megszervezett kongresszuson több szónok azt hangoztatta: az MP valódi alternatívát kíván felmutatni a kormányzó Szociáldemokrata Párttal szemben, mivel a – most már a PDL-t is magába foglaló – fő ellenzéki erő, a Klaus Johannis elnököt támogató jobbközépp Nemzeti Liberális Párt Băsescuék szerint nem sokban különbözik a szociáldemokratáktól.

A közvélemény-kutatások a két nagy párt – a PSD és a PNL – mellett csak az RMDSZ-nek jósolnak biztos parlamenti képviseletet. Băsescu pártpolitikai szerepvállalását több elemző annak tulajdonítja, hogy az MP, amely a tavalyi európai parlamenti választáson a voksok 6 százalékát szerezte meg, a felmérések szerint már nem lépné át az ötszázalékos parlamentbe jutási küszöböt.

 

Hirdetés