Romániai „hódítás” Kelet-Magyarországon

Az olcsó ingatlanárak miatt Ártánd lakosságának közel fele váradi, vagy Várad környékéről költözött oda.
Hirdetés

Bár Románia nem tagjai a schengeni övezetnek, és még jó ideig nem is lesz az, mindez nem igazán zavarja a nagyváradiakat és a város környékén élőket: mivel a határon már így is sokkal könnyebb átkelni, egyre többen döntenek úgy, hogy valamely közeli, a határ túloldalán fekvő településen vásárolnak ingatlant.

Ártándon például már közel a lakosok fele Bihar megye keleti, határral elválasztott feléből átköltözött polgárokból áll, akik az olcsó ingatlanárak mellett döntöttek úgy, hogy nagyváradi munkahelyüket megtartva itt rendezik be otthonukat.

Benkő Sándor, Ártánd polgármestere a Digi 24 hírtelevíziónak elmondta: a falu 588 lakosának mintegy 40-45 százaléka áll átköltözöttekből. A folyamat még 2009-ben kezdődött, és azóta is tart.

Nem is csoda, hiszen egy hát mintegy 1000 négyzetméteres telekkel 15-25 ezer euróba kerül, miközben Nagyváradon ennyi pénzért csupán egy panellakást lehet vásárolni, azt is a város eldugottabb zugaiban.

Hirdetés

És nem csupán magyarokról van szó: számos román nemzetiségű román állampolgár is az átköltözöttek között van, így az ártándi önkormányzat románul is tudó munkatársat is fölvett.

Van ugyanakkor olyan is, aki már munkahelyet is Ártándon talált: a nagyváradi Kulus Irén a helyi könyvtárban dolgozik, de azért bejár a városba – elmondása szerint annyi idő alatt lehet Ártándról Váradra eljutni, mint a megyeszékhely valamelyik külső negyedéből a városközpontba.
 

Hirdetés