Öt hónap börtönt kapott az elsőst lehülyéző tanítónő

Ennek ellenére csekély a valószínűsége, hogy egy napot is a rácsok mögött kell majd töltenie. Sőt, visszamehet tanítani is.
Hirdetés

Döntés született az első osztályos tanítványát verbálisan durván megfenyítő és nyilvánosan megalázó  kolozsvári tanítónő ügyében. A Sigismund Toduţă Zenelíceum pedagógusa, Monica Chiorean egy első osztályos gyereket hülyézett le, mert nem sikerült megoldania egy matekpéldát.

A januári eset úgy derült ki, hogy egy szülő hangfelvevő készüléket rejtett el gyermeke táskájába, melyet eljuttatott a sajtónak is. Ezen hallható, hogy pedagógushoz méltatlan hangnemben többször lehülyézi, féleszűnek nevezi a hétéves gyereket.

Miután kiderült az eset, Monica Chiorean elismerte tettét, és vállalta az ügyészségi felelősségrevonást. Magánéleti gondjaival magyarázta ingerültségét. Az ügyészség döntése értelmében a tanítónő öt hónap börtönbüntetést kapott két év próbaidővel és hatvan nap közmunkával. Ez idő alatt rendszeresen jelentkeznie kell a rendőrségen, és értesítenie kell a hatóságokat, ha lakhelyet, munkahelyet változtat. 

A tanítónő hálás lehet egyes szülőknek és kollégáknak, mert kiálltak mellette. Az iskolai testület titkos szavazásán – az igazgatók javaslatával szembe menve – arról döntöttek, hogy továbbra is az iskolában taníthat, de fél évig 15 százalékkal kevesebb bért kap. 

Hirdetés