Bányászjárás: Miron Cozma újra vádlott

Vád alá helyezték a Zsil-völgyi bányászok 1990-es évekbeli vezetőjét. Eddig csak a későbbi bányászjárások ügyében ítélték el, most az elsőben is vádlott.
Hirdetés

Vád alá helyezte csütörtökön a főügyészség Miron Cozmát, a Zsil-völgyi bányászok volt vezetőjét az 1990. június 13-15. közötti, első bányászjárás újranyitott ügyében. Ebben az ügyben emeltek vádat Ion Iliescu volt államfő ellen, és készülnek vád alá helyezni Petre Roman volt kormányfőt, valamint néhány volt kormánytagot.

Az ügyészségről kijövet Miron Cozma ma azt nyilatkozta, köztörvényes bűnökkel, például testi sértéssel vádolják, nem emberiség elleni bűntettekkel. Szerinte az ügyészség helyesen járt el, normális, hogy a bányászok volt vezetőjeként ügy kezdetén még gyanúsított.

Ártatlannak vallotta magát

arra hivatkozva, hogy őt kényszerrel és csak az utolsó bányászvonattal hozták akkor Bukarestbe. Azt mondta, hogy a bányászok akkor a hatóságok vezetésével mentek Bukarestbe, és az igazi vádlottak ebben az ügyben a hadsereg, a belügy és a titkosszolgálatok. Vallomást kedden tesz majd az ügyvédje jelenlétében. Őt korábban már elítélték, de az 1991-es és 1999-es bányászjárások miatt. Az 1990-ben történtek miatt még senkit nem vontak felelősségre.
 
A legfelső bíróság idén márciusban járult hozzá ahhoz, hogy az el nem évülő bűncselekmények – emberiesség elleni bűntettek és szándékos emberölés – esetében a legfőbb ügyészség újranyissa a korábban vádemelés nélkül lezárt bányászjárás aktáit.
 
Szerdán Ion Iliescu volt államelnököt, Virgil Magureanu volt hírszerző főnököt és Victor Atanasie Stanculescu volt védelmi minisztert is kihallgatták gyanúsítottként. A legfőbb ügyészség csütörtökön közölte, hogy Petre Roman, Victor Atansie Stanculescu és Gelu Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettes esetében Klaus Iohannis román elnöknek kell engedélyeznie a bűnvádi eljárás elindítását.

1990 májusában 

zajlott le a rendszerváltás utáni első demokratikus választás, amelyen elsöprő többséggel győzött Ion Iliescu. Ezt követően ellenzéki tüntetések robbantak ki a fővárosban, a belvárost több napig elfoglalták a tiltakozók, akik attól tartottak, hogy Iliescu nyugati demokrácia helyett reformkommunizmust akar Romániában.
 
A karhatalmi erők éppen a bányászok érkezése előtt egy nappal, június 13-án számolták fel erőszakkal a tüntetést. A vájárok mégis megjöttek, feldúlták az ellenzéki pártok székházát, és kegyetlenül bántalmaztak minden járókelőt, akikről feltételezték, hogy ellenzéki szimpatizánsok. Ezt követően Iliescu nyilvánosan megköszönte a bányászoknak a „hazafias, példás állampolgári cselekedetüket”. Akciójuknak négy halálos áldozata és mintegy ezer sebesültje volt.
 

Hirdetés