Magyarországon is őrtüzeket gyújtanak

Így szeretnének szolidaritást vállalni a Székelyföld határait kivilágító SZNT-vel és az erdélyi magyar pártokkal.
Hirdetés

Budafok-Tétény önkormányzata arra kéri a magyar települési önkormányzatokat, hogy gyújtsanak őrtüzet a szolidaritás jeléül a székelyföldi autonómia támogatására szombaton 17.45 órakor.

Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP), a XXII. kerület polgármestere és Szabolcs Attila (Fidesz), a kerület országgyűlési képviselője, a parlament nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményükben arra hívták fel a figyelmet: Székelyföldön a magyar pártok és politikai szervezetek összefogásával készülnek arra, hogy szombat este őrtüzekkel és az ég felé irányított fénycsóvákkal világítsák ki a régió történelmi határait.
 
Közölték: „a székely zászlót szolidaritásból elsőként kitűző” Budafok-Tétény önkormányzatának szervezésében szombaton a kerületnek a Duna túlpartjáról is látható részén lobbannak fel a szolidaritás lángjai. Őrtüzekkel és fényszórókkal hívják fel közösen a figyelmet arra, hogy Székelyföld földrajzilag is létező, nem csupán virtuális egység.
 
A közleményben idézték a székelyföldi kezdeményezés elindítóját, Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács elnökét, aki elmondta: a megmozdulás elsődleges célja, hogy közösségi élményt adjon a résztvevőknek, hogy tudatosítsák, „a székely zászló mellett Székelyföld körvonala is jelkép”, és Székelyföld körvonala „nem azonos a román kormány által javasolt közép-régió körvonalával”.
 
Emlékeztettek arra, hogy Székelyföldön a kijelölt pontokon ökumenikus istentiszteleteket követően 17.45-től 18 óráig égnek majd a lángok. Jelezték: Budafok-Tétényben magyar idő szerint 17.45-kor lobbannak fel a lángok. A helyszínen, a Tóth József utca és a Kossuth Lajos utca találkozásánál a szervezők várják a pártok, civil szervezetek, egyházak képviselőit és magánszemélyeket.
 
A szolidaritási kezdeményezés, felhívás fővédnöke Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.
 

Hirdetés