Külföldön is beszédtéma a Schweighofer romániai ténykedése

Európa utolsó érintetlen erdeit pusztítja illegálisan a Schweighofer – hívja fel a figyelmet a The Guardian a romániai erdőirtásokkal foglalkozó cikkében.
Hirdetés

Már régóta közbeszéd tárgya, hogy az orsztrák Holzindustrie Schweighofer – mely egész Európába szállít fát – illegális erdőirtásokat végez Romániában. A témával immár a nemzetközi sajtó is foglalkozik, miután több külföldi környezetvédelmi szervezet vizsgálódott az ügyben.

Egy nemzetközi környezetvédelmi tényfeltáró szervezet, az Environmental Investigation Agency konkrét bizonyítékokat szerzett a cég káros tevékenységéről. A szervezet embere

rejtett kamerás felvételeket készített a Schweighofer illetékeseivel inkognitóban zajlott tárgyalásai során,

az illegálisan kivágott, jelöletlen fák eladásáról. A zöldek ugyanakkor azt is lefilmezték, amint a céghez tartozó egyik vasúti raktárban egy teherszállító gépjárműről jelöletlen rönköket pakolnak le, melyeket később egy tehervagonba pakolnak át.    

A fafeldolgozással foglalkozó Schweighofer megállítására szövetkezett környezetvédelmi szervezetek képviselői szerdán Bécsben tartottak sajtótájékoztatót, melynek keretében rámutattak: a romániai erdőirtásokat egy bűnszövetkezet végzi.

A romániai fakivágásoknak csaknem a fele illegálisan történik, a faszállítmányok pedig a Schweighoferhez kerülnek. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az erdőirtások környezetvédelmi területeket is érintenek, például a Retyezáti Nemzeti Parkot. Itt több erdőt is felvásárolt ugyanis a Schweighofer,

az innen származó fát pedig tüzifaként értékesítették Ausztriában.

Hirdetés

Az osztrák cég a The Guardiannak tagadta az ellene felhozott vádakat. Sőt, azt nyilatkozták: az illegális faszállítmányokra vonatkozó kijelentéseket kiragadták a szövegkörnyezetből a rejtett kamerafelvételek készítői. A Schweighofer minden érvényben lévő szabályt tiszteletben tart, minden beszállítónak igazolnia kell azt, hogy az általa szállított rönkök honnan származnak. Egyetlen jelöletlen, illegálisan kivágott fa sem található a Sweighofer raktáraiban – nyilatkozta a szóvivő. Azt viszont

elismerték, hogy a retyezáti erdőkből származó fát is feldolgoznak, de ez nem törvénybe ütköző.

A Schweighofer egyébként 2002 óta van jelen Romániában. Az ügyészség a környezetvédelmi tárca bejelentése alapján már vizsgálja a cég tevékenységét, miután egy ellenőrzés alkalmával számos rendellenességet találtak, többek között nem sikerült mindig bizonyítani, hogy honnan származott a faanyag, vagy fiktív kísérőlevelekre bukkantak. Ezek alapján fennáll a gyanú, hogy az osztrák vállalat illegális fakitermeléssel foglalkozó cégekkel áll szerződésben.

Hirdetés