Civilek tennének keresztbe politikusoknak

A honatyák bizonyára nem fogják kitörő lelkesedéssel fogadni azt a civil kezdeményezést, melynek célja megnyirbálni néhány olyan kiváltságot, mely Romániában jár a parlament tagjainak.
Hirdetés

A C.A.E.S.A.R. Alapítvány, mely egyetemisták, főiskolások szakmai  tömörüléseként az ország demokratikus konszolidációját  tűzte zászlajára, nemrég hirdette meg az  i74 – Parlament az állampolgárokért! elnevezésű nagyszabású akcióját. A projekt az alkotmány azon cikkelyéről kapta a nevét, mely lehetővé teszi az állampolgároknak, hogy törvénykezdeményezést nyújtsanak be a parlamentbe, amennyiben összegyűjtenek 100 ezer aláírást az ország 11 megyéjéből (megyénként ötezer szignót).

Mit akarnak elérni?

  • Többek között megváltoztatnák a képviselők és szenátorok státusát,
  • megszüntetnék a titkos szavazást,
  • fizetésük 1 százalékos csökkentésével szankcionálnák a politikusokat minden egyes hiányzásért,
  • beszüntetnék a saját felelősségi alapon történő költségtérítéseket.

Az aláírásgyűjtési kampány máris elindult. Az alábbi kisfilmben magyarázzák el, miért lenne szükség a privilégiumok megszüntetésére. Igen meggyőző érveik vannak, például az, hogy tíz romániai állampolgár közül kilenc nem bízik a parlamentben. Egy honatya havonta 53 ezer lej közpénzbe kerül, ehhez képest elég gyakoriak a hiányzások (2013-ban átlagosan 49 százalékos volt a jelenlét a parlamentben).

A kezdeményezők azt ígérik, hogy aki az i74.ro honlapon jelzi aláírási szándékát, azt személyesen felkeresik az önkénteseik. Jelenleg egyébként mintegy 6500-an írták alá az íveket.

Hirdetés