Oslóban kell kiharcolni az Eb-részvételt

Egy meccs ott, egy Budapesten. Lehet gyúrni a szurkolásra.
Hirdetés

A magyar labdarúgó-válogatott a norvég csapatot kapta ellenfélül a 2016-os, franciaországi Európa-bajnokság novemberi pótselejtezőjére a Nyonban tartott vasárnapi sorsoláson.

Bernd Storck szövetségi kapitány együttese idegenben kezd november 12-14. között, majd három nappal később hazai pályán fogadja riválisát a visszavágón.

A magyarokat nem húzták ki az első három párharcba és a norvég, szlovén, dán, ír kvartettből előbbi maradt az urnában utolsóként a nem kiemelt válogatottak közül. A sorsolás szeszélye folytán a kiemeltek közül egyedüliként Magyarország kezd vendégként.

„A sorsolás előtt nem volt különösebb preferenciám az ellenfelet illetően, hiszen aki eljut idáig, biztos, hogy kiváló csapat” – mondta a magyar szövetség honlapjának a német szakvezető. „Az a kívánságom, hogy idegenben kezdjük a párharcot, teljesült, a csapat szempontjából ez mindenképpen jó sorsolásnak mondható. A norvég futballt nagyon jól ismerjük, senkinek sem kell bemutatni ellenfelünket, az mindenki számára nyilvánvaló, hogy egy egészen kiváló rivális vár ránk. Ezt bizonyítja, hogy egészen az utolsó körig versenyben voltak az egyenes ági Eb-részvételért, és csak az olaszok ellen bukták el a továbbjutást úgy, hogy sokáig vezettek is idegenben ellenük, s csak a hajrában fordított Olaszország”.

Storck hozzátette, most arra kell fókuszálni, hogy jól felkészítsék az ellenfél játékából a csapatot, majd idegenben játszanak egy szoros mérkőzést annak érdekében, hogy itthon, a közönség támogatásával esélyük legyen véghez vinni a történelmi tettet és kijutni a kontinensviadalra.

Magyarország 34 éve nyeretlen a norvégokkal szemben, azóta öt döntetlen mellett négyszer kikapott tőlük. Az összesített mérleg ugyanakkor magyar fölényt mutat: a nemzeti együttes hétszer győzött, ötször döntetlent játszott és ötször vereséget szenvedett. Legutóbb 2012 novemberében találkozott a két gárda, s akkori barátságos mérkőzésen 2-0-s vendégsiker született a Puskás Ferenc Stadionban.

Hirdetés

A nemzeti együttes az 1986-os világbajnokság óta először vehetne részt nagy nemzetközi tornán, az Eb-re pedig története során harmadszor juthat ki, erre legutóbb 1972-ben volt példa.

A másik három párharcban Ukrajna Szlovéniával, Svédország Dániával és Bosznia-Hercegovina Írországgal találkozik az Eb-részvételért.

A pótselejtező párosítása:

Ukrajna-Szlovénia
Svédország-Dánia
Bosznia-Hercegovina – Írország
Norvégia-MAGYARORSZÁG
Az elől álló csapatok kezdenek otthon.

 

Hirdetés