Maszkot cserélt a Fidesz és a Jobbik az Adevărul szerint

A Jobbikkal foglalkozik mind a román, mind a szlovák sajtó.
Hirdetés

A liberális tulajdonosi hátterű Adevărulban Dragoș Tîrnăveanu közölt elemzést arról, mi az esélye annak, hogy 2018-ban a Jobbik kormányra kerüljön Budapesten. A Magyarország 2.0 című cikkben a szerző megállapítja: az „erősen szétzilált” magyar baloldal nem tud életképes politikai programot kínálni, de még szavazóbázisát sem sikerült stabilizálnia, és folyamatosan teret veszít, így a Jobbik vált a Fidesz első számú kihívójává. Ez Tîrnăveanu szerint a

„szélsőjobboldal irányába torzítja” a Fidesz politikai diskurzusát, amellyel a kormánypárt a Jobbik szavazóit próbálja megszólítani.

Ugyanakkor a Jobbiknál ellentétes mozgás figyelhető meg: a Fideszben csalódott szavazók megszerzése érdekében a „szélsőjobboldali párt komoly erőfeszítéseket tesz ultranacionalista üzenete mérséklésére” – írja a szerző.  Tîrnăveanu szerint ez a „maszkcsere” lesz a meghatározó a 2018-as választási évben az új magyarországi politikai konfiguráció kialakulásánál.

A szerző a Fidesz által elért gazdasági eredmények ellenére a társadalomban uralkodó feszültségek miatt jelentős átrendeződésekre számít mind az említett pártok diskurzusa, mind szavazóbázisaik átrendeződése tekintetében.

Elutasítóan viszonyul hozzá, de nem kezeli komoly következményekkel járó fejleményként a pozsonyi sajtó azt a helyi médiában kiemelt figyelmet kapott hírt, hogy

a Jobbik alelnöke képviselői fogadóirodát nyitott a szlovákiai Dunaszerdahelyen.

Technikai értelemben véve semmi akadálya nincs annak, hogy Szávay István egy legális és a magyar törvényhozásban, illetve a brüsszeli parlamentben is képviselettel rendelkező párt tagjaként bármely európai ország lakosainak gondjai felől érdeklődjék, és azt sem akadályozhatja meg senki, hogy bárhol, bármikor pártjának propagandáját hirdesse, de a politika szemszögéből nézve teljesen más a helyzet – szögezi le pénteki kommentárjában a független pozsonyi Pravda. Megjegyzi: a Jobbik Szlovákiában kifejtett aktivitása ugyanis még elvben sem járulhat hozzá semmi máshoz, csak a két fél közötti kölcsönös bizalmatlanság újjáéledéséhez.

Hirdetés

Hasonlóképpen vélekedik a liberális pozsonyi Sme. A lap pénteki kommentárjában megjegyzi, hogy az iroda megnyitása fél évvel a szlovákiai parlamenti választások előtt olyan, mintha éppen

a Szlovák Nemzeti Párt vagy más szlovák nacionalisták kívánsága vagy megrendelése alapján történt volna.

A Sme megjegyzi: a szlovák-magyar kapcsolatok történetében rendszeresen előfordultak zavaró pillanatok, és előfordulnak olyan időkben is, amikor úgy tűnik, minden jó úton halad. Hozzáteszi: míg a legutóbbi ilyen pillanatok – köztük a kettős állampolgárság ügye – a hivatalos magyar politika produktumai voltak, addig most csupán Szávay István egyéni kezdeményezéséről van szó.

Hirdetés