Palesztinok gyújtották fel József sírját

Zsidók és keresztények számára egyaránt szent hely a sír.
Hirdetés

Egy palesztin tömeg péntekre virradó éjjel felgyújtotta József sírját a ciszjordániai Nábluszban.

A zsidók és keresztények számára egyaránt fontos szent hely ismételt feldúlásáról az izraeli közszolgálati rádió számolt be reggel.

A híradás szerint az éjjel több száz maszkos palesztin hatolt be a szent helyre, az ott lévő épületet felgyújtották, majd a helyszínen – videofelvételek tanúsága szerint – kitűztek egy palesztin zászlót. A lángokat a Palesztin Hatóság tűzoltói eloltották.

Palesztin szélsőségesek az elmúlt években

több ízben is megrongálták ezt a szent helyet.

Péntekre a rádió szerint a „harag napját” hirdette meg közösen több palesztin szervezet: a Ciszjordániában kormányzó Fatah, a Gázai övezetet irányító Hamász és a szélsőségesen iszlamista Iszlám Dzsihád.

A megszállt Ciszjordánia izraeli katonai adminisztrációjának vezetői megbeszélést folytattak palesztin tisztviselőkkel, akik elítélték a történteket, és ígéretet tettek arra, hogy helyreállítják a korábbi állapotokat József sírjánál.

Hirdetés

Az izraeli katonaság képviselői közölték, hogy nem a hadsereg, hanem a Palesztin Hatóság rendőri egységei oszlatták szét a lázongókat a szent helyen, ahol a zsidó-keresztény hagyomány szerint

a Bibliában szereplő József pátriárka, Jákob fia nyugszik.

Szeptember közepén Izraelben erőszakhullám kezdődött napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint sorozatos késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámot többen „a harmadik intifádaként” (palesztin felkelésként) emlegetik.

A támadások kiváltó oka az a palesztin médiában lábra kapott híresztelés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb helye, amelyet ők Templomhegynek neveznek.

(fotó: israelnationalnews.com, archív)

Hirdetés