Ambiciózus kulturális stratégiát fogadtak el Szentgyörgyön

A székely város nagyon szeretne Európa kulturális fővárosa lenni 2021-ben.
Hirdetés

Elkészült Sepsiszentgyörgy kulturális stratégiája a 2016–2021-es időszakra, a dokumentumot rendkívüli ülésén fogadta el szombaton a helyi tanács, amikor azt is bejelentették, hogy október 10-i dátummal postázták a művelődési minisztériumnak a Sepsiszentgyörgy Európa Kulturális Fővárosa 2021 pályázatot is.

„Történelmi pillanatot élünk meg, hiszen egy olyan pályázatot nyújtottunk be, amelyre a város életében még nem volt precedens” – hangsúlyozta az ülés kezdetén Antal Árpád. A városvezető elmondta, büszke arra a székelyföldi összefogásra, mely által nagyon sok embert és intézményt sikerült mozgósítani az Identitás címet viselő, „hiteles és őszinte” pályázat elkészítésére.

A pályázat összköltségvetése 37 millió euró, és az európai uniós, illetve a román kormány által biztosítandó források mellett a magyar miniszterelnökség is szándéknyilatkozatban fejezte ki, hogy abban az esetben, ha Sepsiszentgyörgy elnyeri a címet, további támogatást nyújt.

A város kulturális stratégiáját, illetve a pályázatot Veres-Nagy Tímea kulturális menedzser ismertette, megjegyezve. Beszámolójában rámutatott, a város kulturális stratégiája hat prioritási tengelyre épül: infrastrukturális, humánerőforrás- és kulturálisörökség fejlesztés, ezek népszerűsítése; kultúra és gazdaság; a kultúra szerepe a társadalomban, az Európa Kulturális Fővárosa cím megpályázása és lebonyolítása.

A tervek között szerepel egy új székház építése az Erdélyi Művészeti Központ számára, a sepsiszentgyörgyi bábszínház önállósítása, illetve a munkaerő 30 százalékos bővítése a kulturális intézményekben. A művészeti projekteket négy nagy célkitűzés köré csoportosítják: iCare (törődés, egyéni és közösségi identitások megértése), iJoin (együttműködés, csatlakozás), iBuild (építkezés) és iSee (megértés, szembenézés, önértékelés). Az identitás kérdéskörének megközelítési módjai is rendező elvként jelennek meg: város és vidék; kisebbség és többség; népi mesterség és nyersanyag; ember és környezete.
 

Hirdetés