86-an haltak meg az ankarai robbantásokban

Az első híradásokhoz képest háromszor többen váltak az ankarai robbantások áldozataivá azok közül, akik a békéért szerettek volna ma felvonulni.
Hirdetés

Legalább 86 embert ölt meg gyaníthatóan két öngyilkos merénylő Ankarában, ahol azért gyűltek össze ma több százan a főpályaudvarnál, hogy követeljék a kurd PKK fegyveres erői és a török biztonsági szervek közötti harcok beszüntetését – tudósít a Reuters. Ez volt az eddigi legvéresebb ilyen jellegű támadás Törökországban, ráadásul mindössze hetekkel a parlamenti választások előtt. 

A holttesteket a helyszínen a békemenetre készített zászlókkal és feliratokkal takarták le, köztük a kurd Demokratikus Néppárt (HDP) zászlóival, az aszfalton vérfoltok és testrészek voltak láthatók szétszórva.
 
„Ahogy a többi terrortámadás, úgy az ankarai állomásnál végrehajtott merénylet is támadás az egységünk, összetartozásunk, testvériségünk és a jövőnk ellen” – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan államelnök, aki eltökéltségre és szolidaritásra szólított fel.
 
A 86 halálos áldozat mellett 186-an megsebesültek, jelentette be Mehmet Müezzinoglu egészségügyi miniszter. A sérültek közül 28-nak életveszélyes az állapota, a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet.
 
Szemtanúk szerint két robbanás történt mindössze pár másodpercnyi különbséggel röviddel reggel tíz után. „Nagy robbanást hallottam, és próbáltam védeni magam a betörő ablakok szilánkjaitól. Rögtön után következett a második robbanás” – számolt be a 37 éves Sedar, aki az egyik állomási újságos standnál dolgozott. „Kiabálást és sírást hallottam, egy ideig az újságok alatt maradtam. Égett hús szagát éreztem” – részletezte Sedar a Reutersnek.
 
A támadást eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára.
 
A NATO-tag Törökország riadókészültségben van július óta, mióta szinkronban hajt végre légitámadásokat az Iszlám Állam terrorszervezet és a Kurd Munkáspárt (PKK) állásai ellen Szíriában és Irak északi részén. Többszáz embert tartóztatott le otthonukban, mert azzal gyanúsítja őket, hogy kurd és iszlamista harcosok.
 
A szombati napot az a várakozás előzte meg, hogy a PKK harcosai egyoldalú tűzszünetet jelentenek be, amely idén júliusban omlott össze. A török kormány eleve kampányfogásként tekintett a várt bejelentésre, amely a HDP erősödését szolgálta volna, mivel a kurd HDP sikere a júniusi választásokon hozzájárult a kormányzó török AK párt többségének eltörléséhez.
 

Hirdetés