Magyar győzelem, román iksz: minden vasárnap dől el

A magyar válogatott hátrányból fordított, a románok az utolsó percben egyenlítettek a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének utolsó előtti fordulójában.
Hirdetés

A frászt hozta a szurkolókra a magyar labdarúgó-válogatott, amikor a csütörtök esti Eb-selejtezőn már a mérkőzés elején hátrányba került a vendég feröeriekkel szemben, de végül 2-1-re legyőzte a szigetország csapatát, így a legrosszabb esetben is csoportharmadikként pótselejtezőt játszhat.

Gyors magyar góllal indulhatott volna a találkozó, de a hetedik percben Gera Zoltán megpattanó beadását Nikolics Nemanja öt méterről csúnyán mellé pörgette. A stabilan védekező vendégek hamar kijöttek a szorításból, sőt, a 11. percben egy hatalmas magyar védelmi hiba után Róaldur Jakobsen révén megszerezték a vezetést. A bekapott góltól teljesen megzavarodott a hazai csapat, rengeteg technikai hibát követtek el a játékosok, számtalan labdát passzoltak rossz helyre és rendre párharcokat vesztettek.

A Groupama Aréna közönsége természetesen kezdett egyre türelmetlenebb lenni és „ébresztőt fújt” az együttesnek, amely az első játékrész utolsó pillanataira tért magához és Bódi Ádám révén könnyen egyenlíthetett volna, de a Debrecen válogatott újonca hatalmas helyzetben gyengén lőtt.

A debütáló futballistát a félidőben le is cserélte Bernd Storck, a közönség ovációja mellett Böde Dániel lépett pályára, valamint egy másik csatár, Németh Krisztián váltotta Tőzsér Dánielt.

Bödének alig négy perc kellett, hogy helyzetbe kerüljön, de ziccerben a vendégek kapusába lőtt. A magyar bajnokság góllövőlistájának éllovasa a 63. percben egy gyönyörű fejessel aztán egyenlített. Egy pillanat alatt megélénkült a meccs, igaz, a feröeriek egy villámgyors kontra végén hatalmas lehetőséget puskáztak el. Nem sokkal később újra Böde volt a főszereplő, a bombaformában futballozó támadó ugyanis a 71. percben egy elképesztően nagy góllal szerezte meg a vezetést a magyar csapatnak, a stadion egy emberként ünnepelte.

A hajrában a feröeriek ugyan erőn felül próbálkoztak, de a magyaroknak így is több lehetősége volt, az eredmény azonban nem változott.
 

Storck elégedett
 

Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzés után kifejtette: bár csapata gyorsan hátrányba került, abban az időszakban is optimista volt, mert látta játékosain az akarást.

„Nehéz mérkőzésre számítottunk, tudtuk, hogy nem lesz könnyű. Az elejétől fogva támadólag akartunk játszani, de nagyon nehéz helyzetbe kerültünk a korán bekapott góllal. A szünetben kénytelen voltam kockáztatni, ez pedig összességében bevált, hiszen fordítani tudtunk, Böde két szenzációs gólt szerzett. Összességében elégedett vagyok, hogy a pótselejtezőre már biztosan kvalifikáltuk magunkat, de Görögországban is nyerni szeretnénk, nem tudhatjuk, hogy Feröer-szigeteken mit fognak játszani a románok, akár még a második helyre is odaérhetünk” – mondta a német szakvezető.

A magyar válogatott vasárnap a csoportban már biztosan utolsó, sereghajtó görögök otthonában zárja a selejtezősorozatot és ha több pontot szerez Pireuszban, mint a románok Feröer-szigeteken, akkor megszerzi a biztos részvételt jelentő második helyet.
 

Szenvedtek a románok
 

Hirdetés

A szintén hazai pályán játszó románok a bukaresti Nemzeti Arénában rekordszámú néző előtt égtek, mint a török zászló. Bár a meccs elején ők alakítottak ki több helyzetet – Sânmărtean már az első percben gólt szerezhetett volna, ha a finn kapus nem tolja ki a gólvonalról a labdát, Chiricheş kapufát fejelt, majd Stancu lövésénél is az északiak hálóőrének kellett védenie, később Keserü kétszer is hibázott –, az első félidő nem hozott gólt. Annál inkább a második: a 67. percben a dallamos nevű Pukki a még dallamosabb nevű Pohjanpalóhoz passzolt, aki már nem passzolt sehova, inkább belőtte a román kapuba a labdát.

Ezzel az állással – mivel Magyarország megverte Feröert – a két csapat helyet cserélt a tabellán, és a románok álltak pótselejtezős, míg a magyarok a közvetlen továbbjutást érő második helyen. A hosszabbításban, a 92. percben aztán mégsem így alakult: egy kapu előtti kavarodást követően Hoban egyenlített ki.

„A bekapott gól után nem tudtunk koncentrálni. Igazságtalanság lett volna, ha elveszítjük a meccset. A fiúk szemére is hánytam, hogy így összezuhantak. Nem normális, hogy így bepánikoltunk” – kommentált a meccs végén Anghel Iordănescu román szövetségi kapitány.

Románia vasárnap a feröeriek otthonában játssza utolsó selejtezőjét – ha kevesebb pontot szerez, mint Magyarország a görögök ellen, akkor a magyar válogatott második helyen egyenesen kijut a franciaországi Eb-re, hiszen az egymás elleni eredmény a piros-fehér-zöldeknek kedvez, miután Budapesten 0-0, Bukarestben pedig 1-1 volt az eredmény, így a mérleg az idegenben rúgott gól miatt Dzsudzsákéknak kedvez.

A magyar nemzeti tizenegy még a harmadik helyről is egyenes ágon kijuthat – ehhez az szükséges, hogy a selejtezősorozat végén a legjobb harmadik helyen álló együttes legyen.

Az északírek csoportelsőként már Eb-résztvevők, miután csütörtökön este 3-1-re legyőzték a görögöket.

A csoport állása

1. Észak-Írország     9  6  2  1  15- 7  20 pont – Eb-résztvevő
2. Románia            9  4  5  -   8- 2  17
3. Magyarország       9  4  4  1   8- 5  16
4. Finnország         9  3  2  4   8- 9  11
5. Feröer-szigetek    9  2  -  7   6-14   6
6. Görögország        9  -  3  6   3-11   3
 

Hirdetés